23. aug
Prisnominert: Illustratøren Øyvind Torseter kan i løpet av kort tid få enda flere priser.Foto: Geir Vestad
 
Nominert til tre priser for to bøker
– Det er egentlig ganske utrolig. Og nesten for mye å ta inn over seg, sier Øyvind Torseter. Nå er han nominert for tre nye priser for to barne- og ungdomsbøker.

Publisert: 21.feb.2017 20:33
Oppdatert: 21.feb.2017 21:14

Øyvind Torseter, oppvokst i Stange, er en av landets mest prisbelønnede illustratører av barne- og ungdomsbøker. Snart skal det avgjøres om det skal føyes til enda flere på lista.

For 2. mars skal Kritikerlagets priser deles ut, og der er Øyvind Torseter en av de nominerte i barnebokklassa for illustrasjonene til «Alice svømmer ikke».

7. mars deles Kulturdepartementets barnebokpriser ut. Her er Torseter nominert i billedbokklassa for illustrasjonene til «Den finaste historia», med tekst av Brynjulf Jung Tjønn. «En av årets vakreste og mest poetiske bildebøker», skriver juryen. I tillegg er Torseter også her nominert for illustrasjonene til «Alice svømmer ikke».

Fine dager

– For meg er dette utrolig fine dager, sier Torseter.

– Å bli nominert er i seg selv en veldig anerkjennelse, enten en får prisen eller ikke. Det er stas uansett.

– Egentlig er det to forskjellige verdener, sier han.

– Mesteparten av året sitter jeg for meg selv og jobber. Så er det plutselig masse som skjer rundt en prisutdeling. Så er det tilbake til jobbingen.

25 språk

Innimellom skal han også en tur til Tyskland for å ta imot en pris for illustrasjonene til barneboka «Brune», med tekst av Håkon Øvreås. Dette var også den første boka som ble belønnet med nystiftede Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014.

«Brune» er hittil utgitt i 25 land, og er den mest oversatte av alle bøkene han har vært med på. Av bøkene der han selv har stått for både tekst og illustrasjoner, er «Hull» den som har fått videst spredning med utgivelse i 15 land, fra Japan og Korea til USA og en rekke land i Europa.

– Det kunne virk som et smalt prosjekt, men viser seg ikke å være det, sier han om denne boka som er sentrert om et hull som går gjennom alle boksidene.

Mer om mulegutten

Akkurat nå er Øyvind Torseter i ferd med å jobbe fram en oppfølger til boka om «Mulegutten» – boka han fikk Kritikerprisen for i 2015. Dette gangen reiser den eventyrlige Mulegutten til sjøs.

– Jeg kan ikke så mye om det. Så da må jeg bruke fantasien i stedet, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke