19. aug
Flåklypa: Riksteatret ble møtt av en sal fullstappet av små og store Flåklypaentusiaster. (f.v.) Peter Kippersund og Nils Johnson.Foto: L-P Lorentz
 
Trivelig i Flåklypa
Solan, Reodor, Ludvig og Emanuel Desperados byr på trivelige gjensyn i Riksteatrets «Heia Flåklypa!».

Publisert: 06.okt.2016 22:22
Oppdatert: 07.okt.2016 10:38

Animasjon med dukker, tegnefilm, dataanimasjon og nå – teater. Aukrusts Flåklypa-univers fungerer på de aller fleste kanaler, men kanskje er det en grunn til at vi fremdeles har til gode å se Flåklypa på ekte film. Tidenes mest sette film i Norge, «Flåklypa Grand Prix», står som en urokkelig bauta i filmhistorien, og det vil være nærmest umulig å gjenskape de folkekjære karakterene i nytt format.

Folkekjært univers

Riksteatrets skuespillere og regissør Lars Erik Holter har allikevel gjort en meget grundig jobb, og med «Heia Flåklypa!» demonstrerer at dette er et univers som biter godt fra seg på teaterscenen.

Scenen er dekorert med klassiske Reodor Felgen-oppfinnelser, og alle oppfinnelsene ser ut til å fungere. Med en prosjektert modell av Flåklypa i bakgrunnen skal det ikke så mye mer til før vi er der. I Aukrusts univers.

Det er allikevel karakterene som levendegjør Flåklypa og her møter vi flere av de mest populære. Radarparet Solan og Ludvig, samt Reodor Felgen utgjør forestillingens protagonister, mens Enkefru Engelschøn-Glad, Mysil Bergsprekken og Jostein Kroksleiven innehar antagonist-rollene. Karakterer som Emanuel Desperados, redaktør Frimand Pløsen og den trafikkutsatte postmannen Gudleik Knotten er med på å gjøre galleriet fargerikt og komplett. Dette er figurer som ble etablert av Ivo Caprinos dukker gjennom stop-motion-teknikk, og skuespillerne gjør en god og nøyaktig jobb med karakterenes, dialekt, kroppsholdning og bevegelsesmønstre. Med sjarmerende og riktige kostymer blir gjenkjennelsesfaktoren stor.

Lokal apekatt på scenen

Ekstra hyggelig er det å se Peter Kippersund på skuespillerlisten, og i rollene som Emanuel Desperados og meieribestyrer Olvar O. Kleppvold gjør Kippersund en meget god figur på scenen. Spesielt i rollen som Emanuel Desperados. Oppsetningen byr på haugevis av gode øyeblikk for salens yngre publikummere, men som en familieforestilling burde man kanskje servert litt mer krydder til de voksne. Det er de små detaljene som gjør Aukrusts univers til en av våre største kulturskatter, og forestillingen er på sitt beste når manuset virkelig graver i Aukrusts kreative forfatterskap. Kanskje burde man gravd enda dypere. Forestillingens musikalske innslag oppleves ikke hele tiden som storslagne, men sangene byr allikevel på verdifull variasjon og pustepauser i historiefortellingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke