18. aug
 
Samhold og tro på rettferdighet godt gjenskapt i teaterstykke
I rommet der Steruds systue lå, har Historieviserne gjenskapt historien om samhold og tro på rettferdighet gjennom teaterstykket «Rød tråd». Og hva passer vel bedre enn premiere for full sal på selveste 1. mai?

Publisert: 01.mai.2019 20:49
Oppdatert: 01.mai.2019 21:39

Det var tøffe arbeidsvilkår da det ble opprettet systue i Røhnesalen i 1910. Å komme i uheldige omstendigheter, betød at du mistet jobben, og pause fikk du først når «arma ramle ta». Historieviserne tok publikum med tilbake til systua, for å vise hva som motiverte syerskene til å organisere seg i 1913.

viktig budskap

Det var ikke vanskelig å oppfatte teaterets budskap: Kvinner skulle ikke lenger tie og tåle, men stå sammen og kreve sin rett. Usikre og urettferdige arbeidsforhold skulle bekjempes da Hamars første kvinnelige fagforening: Syerskenes forening ble stiftet.

en rød tråd

Kirsti Hougen og Toril Nybrott har skrevet et godt manus. Stykket er både alvorlig og humoristisk. Historiske begivenheter og skjebner flettes sammen i den lille, varme systua, der syerskene etter hvert bestemmer seg for å stå sammen i kampen mot urettferdighet. Det var ikke alltid replikkene satt like godt, men skuespillerne reddet det inn igjen med godt samspill. Man kan også spørre seg om ikke humoren overskygget noe av historiens alvor. Publikum var allikevel meget fornøyde med stykket, regissert av Svein Gundersen.

Musikken, skrevet av Toril Nybrott og fremført av Ole Gjøstøl, bygger oppunder både de sårbare kvinnenes skjebner, og kamplysten i rommet. Etter nesten to timer i rommet fremsto likevel musikken noe kraftløs.

Siste mulighet

Alt i alt har Historieviserne tatt på seg å vise frem en viktig del av Hamars historie, og de gjør det på en god måte i autentiske omgivelser. «Rød tråd» formidler viktig kvinnehistorie, fagforeningshistorie, industrihistorie og byhistorie. Dessuten er stykket meget aktuelt. Mange av rettighetene som kvinnene i Steruds systue kjempet frem, er under stort press i dag.

Skuespillets fire forestillinger er allerede utsolgt, men det er fremdeles mulig å skaffe seg billetter til Hamars kanskje viktigste oppsetning i år. Søndag er det nemlig satt opp en ekstra forestilling, og der bør alle som har interesse av Hamars historie være.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke