22. aug
 
Drivende troll-eventyr fra Hamar
Den lokale animasjonsfilmen «Troll – kongens hale» er eventyrlig og godt motivert, med en drivende historie.

Publisert: 19.des.2018 18:29
Oppdatert: 19.des.2018 18:38

Den nye animasjonsfilmen «Troll – kongens hale» er fra Hamar, regissert av lokale Kristian Kamp og kanadiske Kevin Munroe.

Lokale helter

Filmen er produsert av Hamars Sagatoon AS og har med lokale innslag ikke bare i produksjonen, men også i for eksempel stemmer og musikk. Anders Baasmo Christiansen, Eldar Vågan og den 12 år gamle Tangen-jenta Ronja Kulstad-Andersen, er eksempler på stemmer i filmen, og Hamar-koret «Damenes aften» er med i filmmusikken. Dette er altså et eventyr fullt av lokale helter, og det er et godt et.

Konflikt i Eventyrlig verden

Når det maktsyke trollet Grimmer prøver å ta over tronen fra faren til protagonisten, trollprinsen Trym, må det unge trollet og hans venner på en farefull ferd for å redde både kongen og trollsivilisasjonen.

Noe av det jeg likte best med «Troll – kongens hale», var den eventyrlige verdenen «Ervod». som filmen var lagt til. Legg merke til hva «Ervod» staver baklengs.

Man har virkelig fått til å skape et interessant og fantastisk miljø til filmen. Det er lett å bli revet med inn i de dype skogene, fulle av både artige og skumle vesener. Naturen oppleves som storslått og magisk – et godt univers.

Verktøy og venner

For å løse problemet tar man i «Troll – kongens hale» til virkemidler som man bruker i for eksempel eventyr, nemlig verktøy og venner.

Med skarpe sinn og karakterer med kvaliteter som utfyller hverandre, gyver de unge trollene løs på problemet med gode intensjoner og mot. Etter hvert som handlingen går sin gang lærer karakterene mer om seg selv, utvikler seg personlig og knytter sterkere bånd. Det er mange fine og kreative løsninger på problemene som dukker opp på ferden, også er det noen ting som bare faller ned fra løse luften. De fleste tingene som skjer i filmen er riktignok godt motivert. Særlig ett vendepunkt mot slutten, gir filmen større dybde og god rød trå.

Best for barn

Det som så vidt trekker «Troll – kongens hale» ned fra femmeren, er at den oppleves såpass eksklusivt skrevet for målgruppen – barn.

Mange barnefilmer og familiefilmer gjemmer humor for voksne mellom linjene så et stort aldersspenn underholdes samtidig, men i denne filmen var dessverre ikke filmen så velskrevet på den banen.

Jeg er sikker på at vitsene og humoren er suveren for barn, men manuset kunne nok vært skarpere ladd med humor som treffer flere voksne. På en annen side er det mye dialekter og et fargerikt språk i filmen, men jeg savner noen finurlige poenger.

«Troll – kongens hale», er eventyrlig og godt motivert, med en drivende historie. Filmen anbefales – med norgespremière den 25. desember,

TERNINGKAST: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke