21. aug
Ung mor: TVNorge har fulgt Lillian Solbakken fra hun var høygravid og noen måneder etter fødselen. I januar kan du følge henne i serien Unge mødre på kanal FEM. Foto: Christine Heim
 
Ung alenemor på tv
Lillian Solbakken fra Tangen lot TVNorge få være med inn på fødestua. - Jeg vil vise at man kan være en god mor selv om man er ung, sier 20-åringen.

Publisert: 02.nov.2011 07:30
Oppdatert: -

Lillian Solbakken fra Tangen lot TVNorge få være med inn på fødestua. - Jeg vil vise at man kan være en god mor selv om man er ung, sier 20-åringen.
Det er ikke bare bare å finne ut at man er gravid når det ikke er planlagt. Spesielt ikke når det er slutt med barnefaren, og man i tillegg er bare 19 år gammel og ikke ferdig utdannet. Likevel valgte Lillian Solbakken fra Tangen å sende inn en søknad om å få bli med i programmet «Unge mødre», sesong 9, som har premiere på kanalen FEM i januar. I kveld presenteres hun i den siste episoden av inneværende sesong. Den unge moren gleder seg, men er samtidig spent på reaksjonene fra tv-seerne.
- Jeg gruer meg litt, for mange - spesielt de eldre - vil nok synes at det er kontroversielt å bli alenemamma i så ung alder, sier Lillian, og legger til at hun har møtt på dem som mener at hun ikke er skikket til å ta vare på et barn.
- Hvorfor meldte du deg på?
- Først gjorde jeg det på tull da jeg var cirka seks måneder på veg. Så ble det seriøse intervjuer hos TVNorge, og plutselig var jeg med. Nå kan jeg få vist at også unge mødre er gode mødre, sier Lillian.
Hun har ønsket seg barn siden hun var tolv år, og det var derfor helt utelukket å ta abort, selv om barnet ikke var planlagt.
- Jeg klarte ikke tanken på å ta et lite liv, sier Lillian.
Første gangen tv-teamet besøkte Lillian var i mai. Da bodde hun hos foreldrene på Tangen, hun var høygravid, på leting etter egen leilighet og i ferd med å ta lappen. Lillian holdt tv-teamet oppdatert om hva hun holdt på med per mail, også ringte de om det var noe de ønsket å filme. De har blant annet vært med til jordmoren og filmet hele fødselen.
- Barnefaren var ikke med, så det var mamma, meg og to damer fra tv-teamet på fødestua. Jeg var i min egen verden og tenkte ikke så mye over at de var der, sier Lillian.
Etter 13 lange og vonde timer så datteren dagens lys. Lillian syntes det hele var en positiv opplevelse, og hun er fornøyd med hvordan opptakene er blitt klippet.
- Hvorfor valgte du å dele fødselen med tv-seerne?
- For meg er det å føde den naturligste ting i verden, og jeg har ingen betenkeligheter med å dele denne opplevelsen, selv om den selvfølgelig er privat.
Etter fødselen har tv-teamet filmet i hennes nye leilighet på Stange, de har vært med på akupunktur, og de filmet Lillian da hun kjørte opp.
- Hvordan gikk det?
- Du får vente og se. Jeg kan ikke røpe alt, sier Lillian.
Nå er datteren Anni Marie snart fire måneder, og 20-åringen trives godt som alenemamma.
- Jeg har jo vært alene hele vegen, og da vet man heller ikke hvordan det ville vært om man var to. Det hadde vært verre om jeg hadde vært sammen med barnefaren et par måneder etter fødselen før det ble slutt, sier hun.
- Hva er den største forskjellen på livet ditt før og nå?
- Før kunne jeg komme og gå når jeg ville, mens nå må jeg planlegge. Da jeg feiret 20-årsdagen min måtte jeg planlegge både barnevakt og når jeg skulle pumpe meg i god tid før festen.
Lillian er fortsatt singel og på søken etter den rette. Hun drømmer om hus og bil, samt å slippe å bekymre seg for økonomien hele tiden.
- Nå skal jeg fullføre lærlingtiden, ta fagbrev og få meg en fast jobb, sier hun.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke