24. aug
Oppdatert ungdom: Kristian Dragsten og Anne Maren Østberg Mogen leser gjerne aviser, men helst på nett og mobil. De mener det gjerne kunne vært satset mer på nett Foto:Inga Mageli
 
Ungdom med avisa i bukselomma
De under 35 år utgjør kun én prosent av HAs abonnenter. Likevel er mange unge mer oppdatert på nyheter enn noen gang.

Publisert: 28.mar.2015 04:00
Oppdatert: 28.mar.2015 03:59

Den digitale utviklingen har ført til endringer i ungdommens medievaner. De er ikke interessert i papiravisa, med mindre den ligger hjemme på kjøkkenbordet eller på et venterom.

– Jeg leser HA på papir, men det er kun fordi jeg får den hjemme i posten. Det er ikke sånn at jeg går på butikken og kjøper meg den selv, sier Anne Maren Østberg Mogen (17), elev ved medier og kommunikasjon på Katta. Kristian Dragsten (18), også elev på Katta, er heller ingen ivrig leser. – Jeg leser ikke stort mer papiraviser enn det som dukker opp foran meg, sier han.

Det betyr likevel ikke at ungdommen ikke er oppdatert på nyhetene. Mobilen, sosiale og andre digitale medier har i stor grad tatt over for den tradisjonelle avisa.

På Facebook og andre sosiale medier blir sakene delt, kommentert og likt. Ifølge Kristian er det det som avgjør hvilke saker de unge leser. Ofte leser man det andre har delt. Hvilke saker som får mest oppmerksomhet styres ikke lenger av avisforsiden, men heller av facebookfeeden.

– I tillegg er det er mye enklere å bare ta opp mobilen enn å måtte vente på papiravisa, og på nett blir det jo så fort oppdatert, sier Kristian.

Oppvokst med mobilen

Og kanskje de yngre generasjonene også føler seg mer hjemme i den digitale verdenen. I rapporten Mobilt Medieinnhold 2014 fra TNS Gallup kommer det fram at 90 prosent av 12–19 åringer og 87 prosent av 20–39 år bruker mobilt medieinnhold ukentlig, mens bare 25 prosent av dem over 60 år gjør det samme.

– Hvis målet er å utvikle seg, tror jeg det brukes for mye ressurser på papiravisene, sier Kristian, som mener at avisene godt kunne satset kun på nett.

– Vi er omtrent oppvokst med mobilen. Avisa var liksom pappa sin, og ikke noe jeg rørte. Jeg har blitt mer vant til å bruke mobilen, fortsetter Anne Maren.

Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund, og hun mener den digitale utviklingen er positiv.

– Tradisjonelt var avisa noe far satt og gjemte seg bak, men nå er journalistikk mye lettere tilgjengelig for de unge.

Har vendt seg til gratis nyheter

Nyheter på nett er for mange en selvfølgelighet, og en enkel måte å få med seg store og små hendelser, lokalt og nasjonalt, så vel som internasjonalt. Bruken av nettaviser øker stadig for alle aldersgrupper.

Til tross for den økte tilgjengeligheten synes Stavrum den økonomiske situasjonen er vanskelig. Hun mener at finansieringen er – og vil bli – en stor utfordring for redaksjonene.

– All ungdom er vant til å få nyheter lett tilgjengelig, uten å betale. Det gjør det vanskeligere å innføre et system der det som var gratis i går, skal betales for i morgen, sier hun.

– Pengene har rett og slett ikke fulgt med fra papiravisene og over til det digitale.

Kristian er usikker på hvor stor interessen ville vært, særlig blant unge, om man måtte betale for å kunne følge med.

– Selv kunne jeg betalt for det, litt avhengig av hvilken avis det er, forklarer han. Men han tror ikke at veldig mange på hans alder ville vært villige til å betale for noe som tidligere har vært gratis.

Vil bli hørt

Det at HA er en lokalavis gjør den mer attraktiv for de yngre, mener Kristian og Anne Maren. Selv om de hevder at ungdom stort sett vil lese om saker de kan relatere seg til, tror de også mange synes det er viktig å følge med på lokale saker.

– Ungdom får med seg de sakene som angår dem, men de føler også at det som skjer i nærmiljøet er relevant, mener Anne Maren.

Likevel har de begge klare meninger om hva som skal til for å appellere til de unge i større grad: Å ta dem seriøst, og ikke minst la dem bli hørt.

– Jeg tror det også er viktig at ungdom blir spurt hva de mener. Det var jo ingen som spurte om hva vi mente om jernbanesaken før nå nylig. Mange tenker at de eneste som har noe å si er de voksne. Deres uttalelser trenger ikke å være de mest interessante å lese om. Så om ungdom hadde sluppet til i større grad tror jeg det hadde hjulpet mye, sier Kristian.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke