24. aug
DIKT & TEATER: Børlibloggen er oppe, og tirsdag 30. oktober er det klart for forestillingen «Nye spor etter Børli». I front er 9.-klassinger i Brumunddal, her representert ved tvillingene Sara og Roberta Krotev – og med på laget er, bak fra venstre, Randi Strømbu og Janne Langaas, Teater Innlandet, sjefen på Ringsaker bibliotek Mette Westgaard og Mette Renolen fra Turneorganisasjonen.
 
Unge på Børli-sporet
Hans Børli ble ikke tema i dette Børli-prosjektet. Uten at det gjorde noe. 9.-klassingene i Brumunddal er uansett på Børli-sporet.

Publisert: 25.okt.2018 06:37
Oppdatert: 25.okt.2018 06:49

Skogsdikteren Hans Børli ville fylt 100 år 8. desember. I Brumunddal feirer ungdommen. Diktene deres lever på Børlibloggen, og kommende tirsdag er det klart for forestillingen «Nye spor etter Børli» i Ringsaker bibliotek. Og fornøyde er de selv, og spesielt tvillingene Sara og Roberta Krotev (14).

– Hva har dere lært om Hans Børli?

– Vi brukte ikke tid på det. Jeg tror ikke en skoleklasse med hormonfylte ungdommer gidder å høre dikt, jeg tror han (lærer’n, poeten Ted M. Granlund) var klar over det og gikk rett på sak, sier Roberta Krotev.

VARMET OPP HJERNEN

Hun og søsteren skryter Ted M. Granlund opp i skyene:

– Først måtte vi varme opp hjernen, og Ted sa: «skriv det dere kommer på, hva som helst» – og etterpå fikk vi oppgaver.

– Oppgaver? Hva slags?

– Det kunne for eksempel være at vi skulle sette grime på natta. Han kunne gi oss en tittel, eller starten på en setning, som «skogen er …» – og så måtte vi bruke fantasi og ord. Etter fem setninger, så ba han oss kanskje om å bytte «skogen» med «jeg» – og så kunne vi sitte der med eksempelvis «jeg er en livlig drapsmaskin», skjønner du?

– Han tok oss med ut av klasserommet, og ba oss om å beskrive omgivelsene med sansene. Og han ble med sjøl. Det regnet og alle løp under tak, men Ted ble igjen der ute i regnet, han bøyde seg ned og kjente på bakken. Han var veldig inspirerende, og det ble et interessant prosjekt, sier tvillingene Sara og Roberta Krotev.

ANNERLEDES PROSJEKT

– Børlistiftelsen lurte på om vi ville gjøre noe i jubileumsåret, forteller sjefen på Teater Innlandet, Janne Langaas.

– De ønsket et annerledes prosjekt, og noe med ungdom, en generasjon som i utgangspunktet ikke leser dikt. Vi tok kontakt med Turneorganisasjonen – og de hentet inn Ted Granlund.

Tirsdag åpnes dørene i biblioteket; til et stilig lysdesign, til skogslyder, til masse grantrær – og så sitter ungdommene klare, til å lese sine dikt – en til en, for den som vil lytte.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke