22. aug
HENTES FRAM: Upubliserte verker av Alf Prøysen skal hentes fram.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Upubliserte verker av Prøysen frem fra glemselen
Upubliserte verker av blant andre Alf Prøysen, Cora Sandel og Jens Bjørneboe skal hentes fram fra glemselen.

NTB
Publisert: 11.jan.2017 09:44
Oppdatert: 11.jan.2017 09:45

Det er Nasjonalbiblioteket som i serien Upublisert for første gang vil tilgjengeliggjøre romaner, skuespill og andre verker som av ulike grunner ikke er utgitt før, skriver Aftenposten.

Det gjelder blant annet verker skrevet av Prøysen, Sandel, Bjørneboe, Olaf Bull, Ebba Haslund, Oskar Braaten, Matti Aikio og Fridtjof Nansen, som har ligget skjult i bibliotekets arkiver.

– Det er ikke snakk om å utgi verkene, men skuespillere vil lese høyt fra utvalgte deler av manuskriptene under arrangement hos oss, og enkelte manuskript vil bli digitalt tilgjengelige i Nasjonalbiblioteket. Hvis de har falt i det fri, vil de også kunne bli tilgjengelige på vårt nettsted  nb.no , sier presseansvarlig Nina Bræin i Nasjonalbiblioteket til NTB. 

De litterære verkene ble enten forkastet av forfatterne selv, ble ikke fullført eller ikke funnet bra nok av samtiden. Jens Bjørneboe skal for eksempel selv antakeligvis ha forkastet «Ingen har sett oss», en forløper til «Uten en tråd» (1966).

– Blindveiene i et forfatterskap er vel så viktige som bragdene, fordi de kan vise oss nye og ukjente sider ved forfatterne og fortelle oss noe om tiden de skrev i, sier programsjef ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven til Aftenposten. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke