22. aug
MJØSBRUBILLA: Nytt Moelven-landemerke på mjøsisen står klart til helga.Foto: Eli J. Haugen
 
Ut å spise - på isen
Hva slags mekanisme er det som får 350 mennesker til å bestille bord midt på mjøsisen for å spise?

Publisert: 18.feb.2011 09:00
Oppdatert: -

Hva slags mekanisme er det som får 350 mennesker til å bestille bord midt på mjøsisen for å spise?
I kveld skal folk benke seg rundt langbordene utenfor Skibladnerbrygga i Moelv. Allerede før helga var det kommet inn så mange bestillinger til restauranten Paa bordet på Lillehammer, som står for maten, at de måtte sette strek for flere. Det var det ingen som hadde drømt om på forhånd.
Så har da også ringsaksokningene gitt en helt ny betydning til begrepet å gå ut og spise. For en ringsaksokning dreier det seg ikke egentlig om å gå på restaurant, som for folk flest, men snarere å gå et sted der ingen skulle tru at noen ville spise. Som ute på mjøsisen.
En må ha litt fantasi for å finne på noe slik. Og en må virkelig ha lyst til å oppleve det uvanlige for å bli med på det.
Og kanskje er det i Ringsaker den slags fungerer aller best akkurat nå. For gudene skal vite at de er ikke bortskjemt med gode restauranter og den slags. Men det de ikke har, det sørger de for å skaffe seg på annet vis.
Oppfinnsomheten er da også stor for tida når det gjelder å skape annerledes opplevelser for folk. Ringsaker kommunes arrangement «Vinternatt på mjøsisen» i kveld holdes i forbindelse med Norwegian Skating Festival på mjøsisen. Et slik kveldsarrangement kunne for så vidt ha vært arrangert både i Hamar og Stange, for mjøsisen er som kjent for alle. Poenget er at det var Ringsaker som gjorde det, og ellers hadde ingen kommet til å gjøre det.
Så kan en alltids tenke seg at et slik arrangement også kunne vært et godt utgangspunktet for å utprøve et slags regionalt samarbeid, der alle kommunene rundt Mjøsa slutter opp om mjøsisen som det som binder oss sammen. Et visst samarbeid har det da også vært, der nabokommunene også har rislet inn noen kroner. Så selv om det er Ringsaker som vil sitte med hovedregninga, er det kanskje et skritt i riktig retning tross alt.
350 folk i serveringsteltet betyr sannsynligvis også at det er like mange mennesker som spiser på mjøsisen i kveld enn på alle Hamars bedre restauranter til sammen - med et visst forbehold. Og det sier også noe om hva som fenger blant folk. Det er behovet for opplevelser, for å delta i noe som er annerledes, og som gjerne er koblet til kombinasjonen av natur og kultur, som ser ut til å fenge. Det er aldeles ikke et sted for pensko. Men du kommer inn gratis med skøyter på beina.
Det er høyst sannsynlig at folk vil kunne spise enda bedre på Pepperkværna i kveld enn ute på isen. Og det vil definitivt være mer komfortabelt og ikke engang kvartparten så kaldt på beina. Men det er noe annet som fenger.
Artistlista til konserten i kveld, etter at folk har spist fra seg, er heller ikke, nøkternt sett, interessant nok til å skape folkevandring. Jo visst er både Mo fra X-Factor og Gaute Ormåsen lokale helter. Men er de helter nok til at folk risikerer å fryse på seg både blærekatarr og varig røde ører? Eller kanskje det er noe helt annet det dreier seg om? For sannsynligvis hadde det kommet mindre folk om samme konsert var blitt holdt i Teatersalen i Brumunddal.
Det en vil få på mjøsisen, er blant annet et helt annet fellesskap med folk. Det gjør noe med en når en får anledning til å fryse i flokk. Og selv om vottene demper applausen, så må en klappe desto mer for å holde varmen.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke