19. aug
Ny roman: Hilde Berit Evensen lanserer sin nye roman på Gravdahl torsdag. Foto: Geir Vestad
 
Ut mot Skravlemann
34 år gamle Arild er vaktmester og levde et helt vanlig liv, før han ble en medisinsk sensasjon. Slik er utgangspunktet for Hilde Berit Evensens roman «Hva gjør du resten av mitt liv?».

Publisert: 22.nov.2016 17:24
Oppdatert: 22.nov.2016 17:29

Til daglig er Hilde Berit Evensen fra Hamar journalist i Østlendingen, i tillegg til at hun skriver bøker. Det vanlige mennesket er hovedperson i alle de tre hun har skrevet. Hovedperson i ungdomsromanen «Pendel» fra 2007 er «en kliss vanlig gutt», som hun sier. Og den eldre kvinnen som var hovedperson i hennes forrige roman «Retur» er også et slags hverdagsmenneske, selv om hun hadde dratt til Spania for å leve på ei fjellhylle.

Og nå er det vaktmesteren Arilds tur. Tilsynelatende er det ikke noe oppsiktsvekkende ved han, før han kutter av seg fingrene på venstrehånda i ei arbeidsulykke i heisdøra.

Men snart skjer det noe foruroligende i såret. Det klør noe innmari. Og er det ikke noe som nærmest ligner hummerklør som driver og vokser ut – som et medisinsk mirakel midt i hverdagen.

– Så kanskje er ikke hverdagsmennesket så lite spennende som vi tror? sier Hilde Berit Evensen.

Skravlemann

Og idet Arild er i ferd med å bli «medisinsk sensasjon ved Mjøsa», melder også den populære talkshow-verten Skravlemann sin interesse.

Dermed nærmer det seg den tematiske kjernen i romanen, som dreier seg om mediemakt generelt og om talkshow-fenomenet spesielt. Og den jordnære vaktmesteren lar seg ikke blende av en talkshow-verts fristelser til å komme på tv. Så er det opp til hver enkelt å finne ut hvem denne Skravlemann-skikkelsen kan ha hatt som forbilde.

Hamar-miljø

Handlingen utspiller seg i en by som ligner på Hamar, og det er med vilje, sier hun.

– Jeg har hatt et konkret sted som ramme, og har lagt opp til at det skal stemme bra.

– Selv synes jeg det er litt stas at det kan skje her, og ikke for eksempel i Berlin eller andre fancy byer. For er ikke Hamar et både rart og eksotisk sted?

– Men alle vil skjønne at dette er en oppdiktet historie, sier Hilde Berit.

– Det kan nok finnes tråder til enkelte reelle hendelser. Men det selvbiografiske er det veldig lite av.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke