19. aug
«Jacobsen, værsågod»: Anne Marit Jacobsen framkalte mye latter i en fullsatt Flagstad-sal mandag kveld.Foto: Jarle Nyttingnes
 
Varm og rørende
Den er bare en drøy time lang, men tett, lekende og fylt av glede. «Jacobsen, værsågod!» er herlig sammensatt av boblende glimt fra et langt liv på scenen.

Publisert: 12.nov.2018 22:37
Oppdatert: 12.nov.2018 22:41

Riksteatret er på både hyppige og heftige Hamar-besøk nå for tida. Med bare ei ukes tid imellom ble «Tung tids tale» og komedien «Stein i lomma» framført i kulturhuset. Mandag var det Anne Marit Jacobsens tur, med en forestilling som er som skapt til å lene seg tilbake, og nyte.

boltrer seg i minner

Den er lekende, underfundig og artistisk. Humoristisk og tankevekkende. En 70-åring, og vel så det, boltrer seg i minner og tilbakeblikk på teaterlivet, men også med lekende sans for det lett absurde. Og her er det rikelig av fornøyelige detaljene, med åpenhet overfor morsomheter og rariteter både fra teaterhistorien og hennes egen livshistorie – som tilfører forestillingen både humor og varme.

For det ble humret flittig oppover benkeradene i Flagstad-salen etter hvert som Anne Marit Jacobsen ga publikum innblikk i sin egen karriere, inkludert klassikere fra Ibsen fram til refleksjoner over Heddaprisen som hun aldri har fått.

Det er rett og slett en fest å være med på tilbakeblikkene hennes. For det er så muntert og finurlig bygget opp, og alt framføres med poengtert lekenhet. «Jacobsen, værsågod!» er en forestilling å bli glad i, men kanskje enda mer å bli glad av.

teaterhistorie

Det teaterhistoriske er en rød tråd gjennom forestillingen. Anne Marit Jacobsen går tilbake til starten på sin egen karriere, og gjør et artig sveip gjennom historiske høydepunkter, fra Peer Gynt og Vildanden til hennes Gro Harlem Brundtland-parodi og Ole Paus’ småmuntre «Snittet mitt». Det meste er formidlet med ømhet og nærhet, og mye med rom for både det rørende og humoristiske.

For Anne Marit Jacobsen har et stort spekter å spille på, og har satt sammen en forestilling fra en rikholdig karriere. Kanskje er det ikke hele vegen at sammensetningen av innslagene virker like vellykket. Men samtidig sørger mangfoldet for spenning – som når hun i en sekvens framfører både slam-poesi, Børli-dikt og Inger Hagerups ensomme baker.

Det er et langt teaterliv Anne Marit Jacobsen oppsummerer. Og mye er formet som en slags «best of»-resyme. Ikke alt er like morsomt, for det er rom også for det mer alvorlige. Men det gjør forestillingen bare enda bedre.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke