23. aug
JØDISK SJARM: «Bye Bye Germany» er en varm fortelling. FOTO: Storytelling Media
 
«Bye Bye Germany»: Varmt og tårevått om jødisk overlevelse
Det er både underholdende og befriende å se et oppgjør med etterkrigstidens Tyskland fra jødisk hold gjort med humor.

Publisert: 19.okt.2017 08:09
Oppdatert: 19.okt.2017 08:25

Vi er i Frankfurt rett etter andre verdenskrig, i en av transittleirene for jøder som overlevde konsentrasjonsleirene. David (Moritz Bleibtreu) forsøker få med seg noen kamerater på å starte en liten forretning, for å opparbeide seg midler for å forlate Tyskland til fordel for USA. Han finner en partner i Holzmann (Mark Ivanir) og de to får med flere bekjente som selgere i deres nyoppstartede tøyforretning.

For å selge mest mulig benytter gjengen seg av en rekke knep: De sjekker dødsannonser og finner adresser til døde tyske soldater, hvor de møter opp, utgir seg for å være gamle krigskamerater av den avdøde, og, etter å ha drukket gravøl med familien, drar derfra med salg av nye sengetøy, duker og servietter.

Filmen har også en mer dyster side, hvor svik og solidaritet jøder imellom utforskes. En rød tråd i filmen er møtene til hovedpersonen David, med en etterforsker fra den amerikanske hæren. Hun (Antje Traue) flyktet fra Tyskland med sin far på tredvetallet, men er nå tilbake for å bidra med det lille hun kan, å «grille nazister».

David etterforskes for kollaborasjon med nazistene, siden han i SS-arkivene står oppført som en av de innsatte som mottok fordeler.

Også møtene mellom jøder og nazister i det sivile livet etter krigen berøres. Det er en både sterk og varm film fylt med stolthet og selvironi.

LES OGSÅ: Ny katastrofefilm får totalslakt

Fakta om filmen:

Regi: Sam Garbarski

Medvirkende: Moritz Bleibtreu, Antje Traue, Tim Seyfi, Mark Ivanir, Anatole Taubman, Hans Löw, Pal Macsai, Vaclav Jakoubek, Joel Basman, Harvey Friedman

Sjanger: Dramakomedie

Nasjonalitet: Tyskland

Spilletid: 1 time og 42 min

Sensur: 12 år

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke