26. aug
Smakspanel: Per Harald Grue (f.v.) (leder for Norske akevitters venner), Tom Vidar Guneriussen (kjøkkensjef Scandic Ringsaker), Astrid Marie Sinnerud (vertinne og kjøkkensjef Fjetre gård) og Bente Ekeberg Bodin (Tingnes Spiseri). Bak står Ole Christian Tilset.Begge Foto: Kristian Einang
 
Velsmakende dråper
Årets Gilde juleakevitt fikk mer enn godkjent da Arcus inviterte til lansering på Atlungstad brenneri.

Publisert: 19.okt.2015 08:31
Oppdatert: 19.okt.2015 08:35

– Denne var god. Veldig god, fastslår vertinne og kjøkkensjef på Fjetre gård,Astrid Marie Sinnerud.

Hun var blant de spesielt inviterte som fredag var på plass på Atlungstad brenneri, for å gjøre seg en mening om årets Gilde juleakevitt.

– Den omfavner veldig mye. Den er både lettdrikkelig og lettanvendelig. Den lukter dessuten helt fortreffelig, sier kjøkkensjef på Scandic Ringsaker Tom Vidar Guneriussen, som får støtte av resten av panelet.

– Man merker at dette en allsidig matakevitt. Den passer til det aller meste, men man burde nok velge noe annet til den feteste ribba, mener Bente Ekeberg Bodin fra Tingnes Spiseri.

Solera effekt

Akevitt-produsenten Arcus lanserte samtidig en vellagret versjon av juleakevitten, og juryen av samstemte i at den eldste akevitten også var den beste.

– Konklusjonen er vel at man trenger begge to til et ordentlig julemåltid, sier leder for Norske Akevitters Venner Per Harald Grue.

Gilde juleakevitt ble lansert for første gang i 1988, og årets utgave er den 27. i rekken. Til stede på lanseringen var også akevittens destillatør fra Arcus Halvor Heuch. Det er han som har smakt seg fram til samtlige utgaver gjennom årenes løp. Heuch forteller at Gilde juleakevitt er helt spesiell.

– I 1988 bommet vi litt på mengden i forhold til markedet, og dermed var vi nødt til å bruke det vi hadde til overs til juleakevitten i 1989. I etterkant fant vi ut at vi skulle fortsette gjenbruken på samme måte, forteller destillatøren.

Det ble starten på en tradisjon som fortsatt holdes ved like, og ved hjelp av den såkalte solera-effekten finnes det dermed fremdeles en liten andel av 1988-utgaven i årets juleakevitt.

På riktig veg

Til stede under lanseringen var også akevittentusiast og akevittsamler Per Y. Steinsholt. Han var på plass med samtlige av juleakevittens utgaver; fra de første dråpene i 1988 til fjorårets utgave.

– De har vært heldige med denne utgaven, sier Steinsholt.

Som samler har han naturlig nok smakt på samtlige 27 utgaver.

–Dette går bare den rette vegen. Det er veldig bra at dem har laget matakevitter de siste årene. Akevitt hører til mat, fastslår han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke