24. aug
 
Verden gjennom vin
Med vinglass og godt humør, gikk de fra bord til bord og smakte på verden.

Publisert: 28.okt.2017 10:22
Oppdatert: 28.okt.2017 10:25

Da klokken var 18:07, var det litt over hundre besøkende på vinfestivalen oppe i andre etasje på Kulturhuset. Det summet i rommet, som var fylt av eksotiske lukter. Folk hevet glassene mot munnen, så tankefullt ut i luften og lot vinen flyte over tungen. Der viste den lille slurken sitt sanne jeg og smakeren ble kjent med vinens personlighet utover dens navn, fødselsdato og geografiske fødested.

Teori og praksis

Eldar Kjendlie, Leif Atle Viken og Truls Pedersen kommer rett fra vinkurs med Liora Levi, som har vunnet priser innenfor sitt fag.

-Vi har vært på kurs og smakt forskjellige viner. Der lærte vi å se, lukte, smake og sammenligne, for å finne ut hva vinen egner seg til, forteller Eldar Kjendlie.

-I år skal jeg drikke Riesling til juleribba! skyter Truls Pedersen inn.

-Det viktigste er å nyte vinen og tenke på hva man smaker, fortsetter han.

De kunnskapstørste karene er forhåpentlig også litt vin-tørste, for rommet er fylt av smaksprøver og programmet fult av vinkurs med både teori og praksis. Karene er fornøyde og gir all ære til arrangøren.

Vin som kultur

Tom Theodorsen er mannen bak Theodorsen Wining AS, og festivalarrangør.

-Formålet med Hamar Vinfestival er at folk skal lære seg mer om vin. Vin er kultur. Derfor har vi hatt med oss blant annet Liora Levi, forteller Tom Theodorsen.

At det er flere fra Hamar som er interessert i vin, er tydelig på engasjementet ved bordene. Folk smiler og skravler, uten at det er tegn til fyll.

-Hvis du skal smake på opp til 200 viner på en kveld, er det greit å spytte ut litt i bøtta, smiler Kurt Møller, som står ved et av bordene og skjenker i glass.

Han har blant annet en rødvin fra Argentina, hvor druene dyrkes på opp til 1.100 meters høyde.

-Det blir mer smak og konsentrasjon, da druen vokser saktere på grunn av et kjøligere klima, utdyper han med «Terazzaen» i høyre hånd.

-Hamar Vinfestival er en smak av verden i lille Hamar, konkluderer Anne Lise Evensen, før hun og venninnen fortsetter vinreisen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke