23. aug
Eldar Vågan har blitt tildelt Vidar Sandbecks kulturpris, "Regnbågåbrua". ARKIVFOTO: Trond Lillebo
 
Vidar Sandbecks kulturpris til Eldar Vågan
- Ved å tildele Vidar Sandbecks Kulturpris “Regnbågåbrua” til totningen Eldar Vågan, har vi satt fokus på hans allsidige virke, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.

Publisert: 22.apr.2015 18:12
Oppdatert: 22.apr.2015 18:16

-Spesielt finner vi det interessant at Vågan har utviklet sin tegnekunst i voksen alder. Han er multikunstner slik som Vidar Sandbeck også var, sier leder av juryen, styreleder Åse Grønlien Østmoe.

Hun fremhever også at de to har mange likheter.

- De har opptrådt på noe ulike arenaer, men de har også mye til felles. Begge er opptatt av at tekst og tone skal harmonere. Begge er de opptatt av språk og bruker dialekt i sine tekster. Begge tar utgangspunkt i det miljøet de kjenner best og gjør det universelt. Hos begge finner vi lun humor og melankoli side om side, og vi møter utpreget folkelighet kombinert med subtil satire, forteller Østmoe.

Deler verdier

Hun mener også at de to deler mange verdier. 

- Eldar Vågan står for mange av de samme verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck, slik som sjølinnsikt, skaperglede, humor, mot og hardt, målbevisst arbeid, sier hun. 

Tidligere har Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen og Joakim Røbergshagen blitt tildelt prisen. 

Videre i pressemeldingen står det følgende om tildelingen:

" Eldar Vågan er født på Kapp i Østre Toten kommune i Oppland i 1960. Selv om han nå har bodd mange år i Bærum, er det ingen tvil om at sjela hans aldri forlater Kapp og Toten-miljøet. Eldar Vågan er en svært allsidig kunstner;  musiker, komponist, tekstforfatter, tegner og jøgler/skuespiller. Han er kanskje best kjent som fremragende gitarist, først i Baiage og fra 1980 som en hjørnestein i Vazelina Bilopphøggers, en gruppe som kan sies å ha opp til flere hjørnesteiner….  Men hans bidrag i denne sammenhengen er mer enn som så. Han er nemlig låtskriveren. Tekst og musikk er helhetlig i hans verk, hvis han da ikke bruker kjente slagere, gjerne Elvis-låter, og løfter dem inn i eget miljø. Tekstene hans utgjør et eget univers med et rikt billedgalleri  farget av Toten-miljøet og de har absolutt litterære kvaliteter.

Årets prismottaker har også gitt ut egne album, senest i 2012 med «Leva livet, som Eldar i Elvis-film». Han har opptrådt som gjesteartist i ulike sammenhenger, blant annet hos Øystein Sunde og Jahn Teigen og på Sandbeckstiftelsens CD «Gull i fra grønne skoger» i 2003. Denne produksjonen ble berømmet med Gullplate i 2010. I mange år har han bidratt med illustrasjoner i visebøker av bl.a. Hans Rotmo, Øystein Sunde og Arne Moslåtten, dessuten på egne plate-cover. I 2014 debuterte han som kunstutstiller med 25 tegninger sammen med Lillebjørn Nilsen og Nils Ole Oftebro i utstillingen «FØRSTE GANG: Tre modne herrer». Han sier at kombinasjonen tegnekunst og musikk er ideell for ham, fordi han da spekulerer ut musikkideer samtidig som han tegner og dermed er kreativ med både hode og hender.

Han har da også utviklet en særegen strek som på en utmerket måte gir assosiasjoner og farge til hans tekster. "

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Prisvinneren Eldar Vågan i kjent positur på scenen. FOTO: Rune Fredstad
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke