22. aug
VIL BYGGE: Arthur Buchardt vil og tør - og har samlet makt, penger og kjentfolk for å markere Prøysen-jubileet i 2014. Selv vil han bygge nytt prøysenhus. Foto: Rune Steen Hansen
 
Vil bygge nytt prøysenhus
Arthur Buchardt vil bygge et nytt prøysenhus. Og nå rigger han et kjendislag for å lage en nasjonal markering av Prøysen-jubileet i 2014.

Publisert: 28.aug.2012 07:08
Oppdatert: -

Rudshøgda
På Buchardts førstelag står finansminister Sigbjørn Johnsen, tidligere minister og artist Åse Kleveland, artist Sissel Kyrkjebø, NRKs kulturprofil Hans Olav Brenner - og ønsket er også å involvere kongehuset.
Kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig, og rådmann i Ringsaker kommune, Jørn Strand, er allerede stemplet inn som kommunens vannbærere, det framgår av et referat fra et møte i juni. Etter dette møtet forfattet kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig et oppsummeringsbrev som ble sendt finansministeren - og som i dag er arkivert i departementets postruller.

Sentrale personer

I oppsummeringsbrevet står det:«Arthur Buchardt tok i mai kontakt med Ringsaker kommune, ved Asle Berteig, for å undersøke interessen av å lage en nasjonal markering av at Alf Prøysen ville ha vært 100 år i 2014. Responsen fra Ringsaker kommune var svært positiv. Buchardt ønsket å samle noen sentrale personer innen kultur, media og politikk for å avklare om flere delte hans og kommunens ønsker om å lage en nasjonal markering av begivenheten i 2014. Det ble invitert til et møte på Runway Gardermoen/Ullensaker Museum (byggherre Anders Buchardt/åpnet 2010 red.anm.) torsdag 28.06.12.»
Til stede var, fortsatt ifølge referatet til kultursjef Berteig: Hans Olav Brenner, programskaper NRK, Arthur Buchardt, investor, Jørn Strand, rådmann i Ringsaker kommune og Asle Berteig, kultursjef i Ringsaker kommune - og oppsiktsvekkende nok: finansminister Sigbjørn Johnsen.

Styringsgruppe

Oppsummeringsbrevet forteller at det var bred enighet om verdien av å markere at Prøysen ville vært 100 år i 2014.
«Det framkom at det er ønskelig å «minne og hedre» Alf Prøysen med ulike typer arrangement gjennom hele 2014 i regi av ulike kulturorganisasjoner, barnehager og skoler landet rundt.»
Og:
«Det er naturlig å planlegge en hovedmarkering på 100-årsdagen den 23.07.14 ved Prøysenstua i Ringsaker.»
Møtet etablerte en styringsgruppe, og det står skrevet at man ønsker å knytte til seg Åse Kleveland og Sissel Kyrkjebø.
I tillegg skriver kultursjef Berteig: «Som en del av utviklingen av Prøysen 2014 jobber Arthur Buchardt med å utvikle, prosjektere og finansiere et nytt prøysenhus. Dette er tenkt plassert ved Prøysenstua i Præstvegen.»
Og:
«Arthur Buchardt ønsker å involvere kongehuset i grunnsteinnedleggelse/åpning av det nye Prøysenhuset 2014.»
Buchardt var svært beskjeden med sine kommentarer i denne saken i går. Han bekreftet at møtet hadde funnet sted, at han var initiativtaker.
Kultursjef Asle Berteig og rådmann Jørn Strand satt begge i ledermøte og var ikke tilgjengelig for en kommentar i går ettermiddag, og kultursjefen ble forsøkt kontaktet på telefon på kvelden - men var heller ikke da tilgjengelig.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke