buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
VIL SKAPE DEBATT: Håkon Skoge vil diskutere den framtidige organiseringen av kulturtilbud for barn og ungdom.
 
Den kulturelle skolesekken: Nå skal framtiden diskuteres
Har den kulturelle skolesekken (DKS) endret seg fra opprinnelig å være en nasjonal grasrotordning til å bli både topptung og hierarkisk i sin organisering?

Publisert: 02.okt.2019 11:02
Oppdatert: 02.okt.2019 11:15

Spørsmålet stilles av Håkon Skoge, som er daglig leder for Turnéorganisasjon for Hedmark, med ansvaret for Den kulturelle skolesekken i Hedmark. Nå har Skoge bedt om et møte med kulturminister Trine Skei Grande om den framtidige satsingen på kulturtilbud for barn og ungdom.

I april 2020 skal det framtidige fylkestinget i Innlandet avgjøre om Turnéorganisasjonen skal bli en del av fylkeskommunens virksomhet, slik det er i dag i resten av landet. Eller skal den fortsette som i Hedmark, som er landets eneste fylke der Turnéorganisasjonens virksomhet skjer med en armlengdes avstand til fylkeskommunen, som Skoge sier.

Å reise en debatt rundt dette, er noe av utgangspunktet for henvendelsen han nå gjør til Skei Grande.

LES OGSÅ: Frykter at lokalt skolemiljø blir slukt av Innlandet

Nedgang i turnétilbudet

«I Turneorganisasjonen bruker vi drøye sju årsverk for å realisere 90 turnéer årlig,» påpeker Skoge.

I år fikk de redusert overføring av spillemidler, og må samtidig planlegge med en merkostnad på ca 1 million årlig. Konsekvensen vil bli en merkbar nedgang i turnétilbudet til barn og unge, skriver Skoge i sin henvendelse til Skei Grande.

«I lys av det er jeg i stuss over at regjeringen bruker 70 millioner med 41 årsverk på en etat som er langt unna det viktigste, nemlig kunstnermøtene mellom utøvere og skole-elever, sier han.

«Det er i førstelinja inn mot den enkelte skolen en finner den beste spisskompetansen innenfor DKS», skriver Skoge. «Dessuten er vi midt inne i en regionreform der denne betenkeligheten bør gi rom til refleksjon og diskusjon», skriver han.

Vil opprettholde nivået

Det er på denne bakgrunnen Skoge stiller spørsmålet om kulturministeren er villig til å se nærmere på fordelingen av 70 millioner kroner i bestrebelsen på å opprettholde aktivitetsnivået.

- Det er i lys av regionreformen viktig å få svar fra Trine Skei Grande om prinsippet om armlengdes avstand inkluderer også barn og unge, sier han i en kommentar til brevet.

- Hvis svaret er ja, med en kultur som bygges nedenfra, er det en bekreftelse på to ting: For det første at Hedmarks organisering med en ytre utadrettet turnéorganisering på oppdrag for fylkeskommunen, ivaretar dette prinsippet. Og for det andre; hvis kulturen skal bygges nedenfra, må oppgaver og penger overføres til fylkesleddene med utvidet ansvar.

Kreftsyk

Selv er Håkon Skoge kreftsyk, har vært gjennom en operasjon og er i sluttfasen med cellegiftbehandling, som han sier. Men han mener at erfaringer han har gjort i møtet med helsevesenet, har relevans også på andre felt.

«Fellesnevneren for mitt oppdagende, nære og tillitsfulle møte med leger, sykepleiere og andre helsefaglige ressurspersoner, og de eksistensielle møtene mellom kunstner/elev og produsent/elev, er den nære direktekontakten som gir livskvalitet, sier han.

En slik direktekontakt mener han også må være et hovedtrekk ved organiseringen av den kulturelle skolesekken.

- Selv er jeg sjukmeldt fram til november, sier Skoge. - Men for meg som fortsatt aktiv samfunnsborger med pågående kreftbehandling, og med støtte fra Turnéorganisasjonens styreleder Terje Røe, velger jeg å benytte meg av min ytringsfrihet, sier han om sin henvendelse til Skei Grande.

- For meg innebærer dette blant annet et berikende innhold og en personlig utvikling som menneske i livet med kreft. Samtidig sier det noe om unge menneskers og kunstneres rett til frie ytringer, mener han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat