26. aug
VINNER: Mârtha Louise var den første som fikk prisen.
 
Vil ha kulturpriskandidater
Hvem skal få Vidar Sandbecks kulturpris i år?

Publisert: 07.jan.2013 14:29
Oppdatert: -

20. januar er frist for å melde inn kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris, ”Regnbågåbrua”, for 2013. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik og Tom Steinar Lund har tidligere fått prisen.

- Hvem synes du fortjener æren og prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen i Sandbeckstiftelsen på Rena.

Vidar Sandbecks Kulturpris, ”Regnbågåbrua”, ble innstiftet i 2008 i forbindelse med at Åmotkunstneren, forfatteren, musikeren og treskjæreren Vidar Sandbeck da ville ha fylt 90 år.
I 2013 kan prisen bli delt ut for 6. gang, og det vil da skje under Sandbeckdagene ”Viser i Skogen”, som blir arrangert i Åmot i begynnelsen av juni hvert år.

I statuttene for Vidar Sandbecks Kulturpris, heter det at prisen kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster.
-Siden Vidar Sandbeck også var utdannet og utøvende klassisk fiolinist og en fremragende gitarist, kan prisen også gis til utøvere av klassisk musikk og komponister i alle sjangre. Også skuespillere og fortellere som har utøvd et kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks verdigrunnlag og virke, kan motta prisen, sier Tom-Erik Tangen i Sandbeckstiftelsen. Stiftelsen er nå en del av Hedmark fylkesmuseum AS.

Prisen

Prisen er oppkalt etter Vidar Sandbecks flotte lyriske vise ”Regnbågåbrua”, som er skrevet i 1958. Alf Prøysen fikk æren av å urframføre den i Søndagsposten i NRK til en melodi laget av Bjarne Amdahl. Senere laget Vidar Sandbeck sin egen melodi til denne, slik han gjorde til alle visene sine. Prisen består av et diplom som er designet av grafikeren Elin M. Wood, et relieff av Vidar Sandbeck skåret av Åmot-treskjærer Ragnar Nysæther og kr 10.000,-. Sandbeckstiftelsen har opprettet en jury, hvor styreleder Åse Grønlien Østmoe er leder. Videre består juryen av Jo Petter Grindstad (styremedlem), John Nyutstumo (leder av Kunstnerisk Råd) og Lars Otto Sørhus (musiker). Både enkeltpersoner og organisasjoner kan levere forslag på kandidater.
Tidligere prisvinnere
Prinsesse Märtha Louise var den første som fikk prisen i 2008. Hun fikk den for sitt arbeid med å fremme fortellerkunsten og den direkte kontakt og kommunikasjon mellom mennesker. Musiker og kulturarbeider Lasse Johansen fra Elverum fikk prisen året etter, mens lyriker og forfatter Ove Røsbak fra Furnes og Lillehammer fikk prisen i 2010. Den unge musiker og låtskriver Frida Ånnevik fra Hamar var prisvinner i 2011. I fjor ble prisen gitt til en strålende gitarist, arrangør og Sandbeck-kjenner fra Jømna; Tom Steinar Lund.

Kandidater

Sandbeckstiftelsen ønsker derfor forslag på kandidater til prisen for 2013, både fra privatpersoner, lag, foreninger og kommuner.
-Forslagene må være begrunnet og de kan gjerne være fulgt av bilder, tekst eller lydeksempel, men det er ikke noe krav, sier Tangen. Sandbeckstiftelsen vil ha forslagene skriftlig.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke