21. aug
Helgesnadder: Med Narum og et glass vin på lørdagskvelden i kulturhusets mellomstore sal.
 
Vil ha mer av kortreist konsertsnadder
Konsertserie: Det var som en tre-kvelders minifestival. Kulturhusets kortreiste «Helgesnadder» ble en fulltreffer.

0
Publisert: 24.mai.2016 13:37
Oppdatert: 24.mai.2016 13:36

Levi Henriksen på torsdag, Roy Lønhøiden på fredag og Narum på lørdag – det var ei liste som viste seg å slå an. Populære artister med solid innenlandsk rotfeste og alle tre med et preg av folk/americana og litt vise. Om «Helgesnadder» er det mest treffende begrepet, kan alltids diskuteres. Men et slags snadder for sjelen var det uansett.

At det var så vellykket, skyldes ikke minst at de tre konsertene alle trakk i samme retning, med noe av det samme fundamentet både i musikken og det tekstlige. Og nesten alt på norsk så klart. Da Roy Lønhøiden gjorde et enkelt unntak med ei låt, forsikret han seg først om at det var greit for publikum, og fikk kjapt tilgivelse. For tilhørighet og nærhet var stikkord for alle tre konsertene; dette er stoff det er lett for mange å kjenne seg hjemme i, og gjør en det ikke, er det fint likevel. En god del handler om skauen heme, om lange veger å gå og det er alltid en neste sving i vente, som Roy Lønhøiden synger om. Og da har en to valg – enten å gå fram eller tilbake, for det er nok slik livet er.

ny sal

De tre konsertene var også en start på å ta i bruk Multisal Pauline Hall som konsertarena for mellomstore konserter. For det har manglet noe i kulturhuset når Flagstadsalen blir for stor, og klubbscenen blir for liten, eller konsertuttrykket ikke passer inn der. Og for konserter med opp til et par hundre mennesker, fungerte multisalen flott og sørget for både bra lyd og intimiteten som denne musikken innbyr til.

Multisalen har også tidligere vært tatt i bruk til ulike arrangement, men kan ha virket pregløs og udefinert. Denne gangen var det gjort en god jobb med å gjøre det hyggelig. I tillegg til et lite amfi, var det ryddet plass til småbord rett foran scenen, så folk kunne ta med vinen inn og nippe litt mens Narum synger om livet ved Einafjorden og husa heme.

Men vinen i baren kunne godt ha vært bedre. For det er ikke vanskelig å finne én rød og én hvit som alle liker, i stedet for to som ingen liker.

poengtert

Nærheten til artistene ga også rikelig anledning til småprat fra scenen, og det er herlig når det er artig og poengtert, slik det var her. Levi er historiefortelleren. Benedicte Narum tok med seg hele søskenlivet i fortellingene sine, så nå kjenner vi dem også. Hun røpet til og med at det var hun som hadde hatt rollen som roboten r2d2, den gangen de lekte Star Wars på Eina og storebrødrene var Luke Skywalker og Han Solo.

Mens Roy er stemningsskaperen, men påsto også han hadde vært innom Eda og kjøpt seg vårsko til 69 kroner. Det eneste som manglet, var våren.

Ikke engang at dodøra er litt krøkkete plassert, slik at du nærmest må oppom scenekanten for å komme dit, viste seg å være noe problem.

Det var så fint at de bare kunne ha fortsatt. Heldigvis var Roy Lønhøiden i det fortrøstningsfulle hjørnet: Når det nærmer seg kveldens siste sang, går noen ut i mørket, andre finner et fang.

møtested

Dette må vi ha mer av! Det var et refreng etter konsertene, at dette må bli et årlig vårlig arrangement.

Noe av det viktigste med satsingen, er at kulturhusets ledelse med dette også tar et ansvar for å invitere med seg opplendingene inn. For om det er noe felt der grensen mellom Hedmark og Oppland er langt på veg utjevnet, så må det være i musikken. Og da er det så fint at kulturhuset definerer seg som møtestedet og treffpunktet for det som skjer på begge sider av Mjøsa.

Og ser en framover, er det ikke vanskelig å finne kandidater til et neste tredagersmøte. Kanskje det kan bli med både Sol i skuggeskog, Fra de mollstemte skoger og Trond Svendsen & Tuxedo?

«I kveld er en fin kveld å leve», sang Roy Lønhøiden på fredagskvelden.

Det var akkurat slik det var.

Eller snarere tre fine.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke