26. aug
KIRS­TEN FLAGSTADS HUS: Odd­var Gun­der­sen, le­der i Flagstadselskapet, li­ker ide­en om å kal­le det nye kul­tur­hu­set i Ha­mar for Kirs­ten Flagstads Hus. TEG­NING: VANDKUNSTEN
 
Vil kalle kulturhuset Kirsten Flagstads Hus
Oddvar Gundersen, leder i Flagstadselskapet, ser gjerne at det nye kulturhuset i Hamar får navnet Kirsten Flagstads Hus.

Publisert: 15.feb.2011 07:57
Oppdatert: -

- Hvis det kommer en forespørsel til oss om det nye kulturhuset i Hamar kan hete Kirsten Flagstads Hus, vil i alle fall jeg si ja, fastslår Gundersen.
Flagstadselskapets formål er å utbre kunnskap om Kirsten Flagstads kunst og holde navnet hennes levende. Det er Flagstadselskapet som forvalter bruken av Kirsten Flagstads navn etter avtale med hennes arvinger i USA.
- Egentlig er det slik at vi skal godkjenne all bruk av Kirsten Flagstads navn. Vi har det svart på hvitt fra familien at vi disponerer bruken av navnet, sier Gundersen. Han opplyser at Flagstadselskapet blant annet har godkjent at Thon Hotel Opera i Oslo får bruke navnet Flagstadsalen på en av konferansesalene sine, og at Opera Sør får kalle et av arrangementene sine I Flagstads fotspor.
Både Høgskolen i Hedmark og Universitetet i Agder holder seg med Kirsten Flagstads Hus i henholdsvis Hamar (Midtbyen skole) og i Kristiansand (et av fakultetsbyggene på universitetsområdet).
- Verken Høgskolen i Hedmark eller Universitetet i Agder har spurt Flagstadselskapet om tillatelse til dette, påpeker Gundersen.
- Hva vil dere gjøre med det?
- Det må styret i tilfelle avgjøre, men jeg tviler på at vi legger oss ut med noen fordi de kaller et fakultet for Kirsten Flagstads Hus, sier Gundersen, som likevel ikke legger skjul på at han mener det er tøvete at Midtbyen skole har fått navnet Kirsten Flagstads Hus. Han synes det er en mye bedre idé å gi det nye kulturhuset navnet Kirsten Flagstads Hus.
Han er ikke alene om å mene dette.
Flere i Hamar ønsker at det nye kulturhuset her skal hete Kirsten Flagstads Hus. Kirsten Flagstad bodde i Kristiansand i flere år, og flere i Hamar trakk et lettelsens sukk da Kristiansand valgte det Gabriel Scott-inspirerte navnet Kilden på sitt kulturhus, som snart står ferdig. Blant dem var leder Ragnhild Nyhus ved Kirsten Flagstad-museet. Anne-Lise Bakken (Ap) foreslo for øvrig Kirsten Flagstads Hus som navn på kulturhuset allerede for fire år siden, i februar 2007.
Ingen avgjørelse er fattet i Hamar. Kultursjef Terje Halvorsen ser for seg at kommunestyret til slutt avgjør navnet. Vandkunsten, arkitektbyrået som har tegnet det planlagte kulturhuset i Hamar, har hele tiden brukt store bilder av Kirsten Flagstad på skissene av kulturhuset. HAs kulturredaktør Geir Vestad har påpekt at samme hvordan en vrir og vrenger på det, er Kirsten Flagstad den største stjernen som er født i Hamar, rundt hundre meter fra det planlagte kulturhuset.
Hva mener du om navnet på kulturhuset? Si din mening på HAs kulturblogg på www.h-a.no.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke