25. aug
Visekunst: Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland var selvskrevne artister under årets Prøysenfestival.Begge foto: Paula Bjertnes
 
Visekunst som ga hjertevarm stemning
Den tradisjonelle konserten i Hamardomen under Prøysenfestivalen ble en publikumssuksess uten like.

Publisert: 22.jul.2013 07:44
Oppdatert: -

Og selv om konserten var utsolgt, klarte de tre musikerne å beholde en intim og nær kontakt med sitt publikum. Med en lun humor, hvor hver og en sang ble utførlig presenter, klarte de å skape en hjemlig atmosfære, hvor publikum storkoste seg i den varme sommerkvelden.

Norske folketoner

Konserten er basert på albumet «Heimafrå», som kom ut i mars og har fått strålende kritikker. Den tar utgangspunkt i folkemusikktradisjonen i Vinje. Gammelt materiale, alt fra middelalderballader, barneregler og gåteviser, har gått i arv, og Ingebjørg Bratland og Odd Nordstoga har lekt seg fram med disse. Noen ganger har de diktet videre på originalen med egne, snodige tekster. Andre ganger har de musisert sin egen veg, slik som med «Ro i fjorden». Som de selv sier:
«Om ein putta norsk folkemusikk oppi ei gryte og koka ned i tre dagar og tre netter på middels varme. Då trur eg du ville fått dei tre fyrste tonane.»
Det er ingen tvil at disse to bruker sine musikalske kreative evner, og med Ingebjørg Bratlands klokkerene stemme i kombinasjon med Nordstogas lekne melodier ble stemningen i Hamardomen nesten magisk.

Hjemme best

Nordstoga har alltid vært glad i å blande folketoner og populærmusikk, og med det nye albumet ønsket han å gå tilbake til røttene. Valg av medmusiker Ingebjørg Bratland var enkelt. Tross hennes unge alder har hun lenge vært et etablert navn innen folkemusikkmiljøet, og er nordisk mester og har flere ganger vært vinner av Landskappleiken i kveding. Det var avdelingen med sangene hjemmefra som gjorde seg best i går kveld. Enkelt og rett fram, en gitar eller to og en bass, kanskje en banjo, noen ganger helt uten instrumenter, var det er ikke mer som skulle til for å åpne opp for tekst og forundring. Tekstene er noe for seg selv, og med tanken på at lyden ikke var på topp overalt i domen, så publikum likevel ut til å sette pris på prestasjonene til de dyktige musikerne.

Borte bra

Og selv om hjemme er best, ble konserten utvidet med en mer poppreget bolk «Bortefrå» med inspirasjon fra «Hver gang vi møtes». De valgte sine egne gjester, helt etter eget ønske, og uavhengig av nasjonalitet. Eksempelvis ble Ry Cooders hit «Across the borderline» til en fortryllende «Landi mot nord».
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke