21. aug
Festpyntet i Hamar: Hundrevis av søndagspyntede små og store ventet på Hamar stasjon for å ta imot kongefamilien i 1906. Veien fra perrongen til jernbanerestauranten var belagt med tepper i anledningen.
 
Viser kongefamiliens reise gjennom Hedmarken
Unike bilder, filmopptak og tekster av kroningsreisen gjennom Hedmarken i 1906 stilles ut på Jæren torsdag, og kronprins Haakon er til stede.

Publisert: 04.nov.2013 11:08
Oppdatert: -

I 1906 sto spente hedmarkinger på perrongen i Stange og Hamar for å få sitt første møte med kong Haakon og dronning Maud.

Torsdag åpner utstillingen «Kongelige kjøretøy. Fra Berliner til Buick» i Vitengarden på Jæren. I utstillingen får kronprinsen blant annet se unike bilder, filmopptak og tekster fra det daværende kongeparets møte med eidsvollinger under kroningsreisen i 1906.

Festdag i Stange og Hamar

I Stange vaiet flaggene overalt. Flere tusen mennesker, med ordføreren og stiftsamtmannen i spissen, ventet i spenning på at kongeparet skulle ankomme Stange stasjon. Ordfører, herr Blehr, holdt tale og ropte et «lenge leve» da kong Haakon steg ut av toget. Kongen svarte med et «leve Stange» til stor jubel fra de frammøtte. Kronprins Olav ble båret fram for skolebarna, som hilste med sine flagg.

Også Hamar stasjon var pyntet til fest med æresport, tribune, flagg og blomster. Hundrevis av søndagspyntede små og store ventet på perrongen mens musikken spilte.

Etter sikkerhetslokomotivet dampet kroningstoget inn på stasjonen. Veien fra toget til jernbanerestauranten var belagt med tepper. På menyen sto laks i majones, asparges, kylling, is og kake, champagne og rødvin. Klokken 02.52 brøt kongen taffelet og bega seg tilbake til toget.

Eksklusiv bilsamling

Kroningskareten er blant gjenstandene som vises i utstillingen. Også en Buick, kong Haakons første bil og kronprins Olavs Cadillac-lekebil har funnet vegen til Vitengarden.

- Bilene er utrolig flotte og har ikke minst en spennende historie å fortelle. Foruten kong Haakons første bil og kronprins Olavs herlige leke-Cadillac, viser vi også fram kroningsvognen, fluktbilen under andre verdenskrig samt reiseeffekter fra blant annet dronning Maud, forteller direktør Målfrid Snørteland ved Jærmuseet.

«Fra Berliner til Buick» er den siste utstillingen organisert av Nasjonalmuseet som en del av regjeringens gave til kongeparets 75-årsdager. Utstillingen er produsert av Museene i Sør-Trøndelag og har vært vist i Trondheim tidligere i år.

Vitengarden blir eneste museum som får muligheten til å vise utstillingen til publikum på Sørvestlandet.

- Etter stor suksess for med utstillingen i Trondheim er det en glede å presentere utstillingen nå også på Jæren, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.
(Pressenytt)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke