22. aug
RØDT, HVITT OG BLÅTT: En rød bil, blå himmel og hvite skyer. Slik skulle postkort være. Foto: Normann
 
Vises på NRK 17. mai
Filmen «Foto: Normann», om Hamars berømte postkortfoto-familie, vises på NRK 17. mai - i beste sendetid.

Publisert: 02.mai.2012 06:50
Oppdatert: -

De som står bak filmen, amerikaneren Jonathan Dale Learn, som bor i Furnes, og Tor Melgalvis fra Brumunddal, er strålende fornøyd.
- Vi har jo forsøkt på selge inn filmen til NRK en god stund, for dette er jo en typisk NRK-dokumentar. Og nå ringte de for noen uker siden og sa at det var ledig sendeflate på 17. mai, forteller Tor Melgalvis.
Tor Melgalvis har jobbet i mange år med forskjellige TV-prosjekter, og han ble for alvor kjent da han presenterte sin film om «GT-Sara», Hamars Gerd Thoreid, åttiåringen som reiste land og strand rundt og underholdt med gitarspill, sang og gode historier. Melgalvis fulgte opp med historien om Hamars Haakon Haga - og så lagde Melgalvis, sammen med Jonathan Dale Learn, filmen «SPEED, GRACE, GLORY - the speedskating story from Hamar» - hvor man for første gang blant annet fikk se Reidar Nordby seniors fargefilm av Hjalmar Andersens rekordløp på 16.32,6 på Hamar stadion i 1952.

En god idé

Nå handler det om postkortfamilien Normann, og vi får historien - fra Carl Normann startet i fotolære i Trondheim på begynnelsen av 1900-tallet.
Carl startet nærmest umiddelbart med det som skulle bli familiens suksessbedrift. Som fotolærling brukte han fritiden til å sykle rundt og fotografere - og etterpå syklet han runden en gang til og solgte bildene.
Carl og kona Dora With reiste til Kristiania, men dårlige tider og dyr husleie gjorde at paret tok seg nordover, til Hamar.
«Da Normann kom til mjøsbyen eide han bare kameraet, sykkelen, pågangsmot og troen på firmaet han hadde startet», står det skrevet i leksikon om Normann.

Unike bilder

Normann startet jobben sin i Hamar umiddelbart, og navnet ble raskt kjent for innbyggerne i Hamar. Og ikke bare Hamar. For Normann reiste landet rundt og fotograferte.
Hele familien var involvert i denne businessen, og det var ikke rart at sønnene etter hvert tok over butikken - og utviklet denne til å bli en videre suksess.
I filmen som vises på NRK 17. mai får vi også denne gang se unike bilder - og som i filmen «Speed, Grace and Glory» - så er det Nordby-familien som bidrar med film fra seniors kamera.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke