22. aug
Kunståpning: Ståle Blæsterdalen kom tradisjonelt kledd til åpningen. Her med verket «Mot vær og vidde».
FOTO: EIRIK FALK
 
Vital Blæsterdalen
Hvor heller kontemplere over tilværelsens uransakelighet enn på en åskam i Atnadalen?

Publisert: 05.nov.2016 21:28
Oppdatert: 05.nov.2016 21:28

For Ståle Blæsterdalen er oppskriften å leve og virke i nærhet til naturen. Blæsterdalen er et kjent navn på Hedmarken, og lørdag var han til stede under åpningen av Kunstbankens nye utstilling, hvor han stiller ut 40 bilder og skulpturer.

Modernitet og natur

Kunstnerskapet har dype røtter i Atnadalen, hvor Blæsterdalen vokste opp. Bildene, som er laget i tresnitt, har noe folklorisk ved seg. Fjell, fjellvann, elger og reinsdyr, er elementer som går igjen. Nå og da dukker også fabellignende skapninger opp. Naturens tidløshet fremheves, og kontrasteres med moderne symboler, som for eksempel et bil- eller sykkeldekk. Valget av tresnitt som teknikk, er naturligvis ikke tilfeldig. Typisk er scenene lagt til vinteren, årstiden som gir oss nordboere en særegen og livsnødvendig avhengighet til alternative varmekilder. Samtlige av utstilte verker er til salgs, og kunstneren, som og er kjøpt inn av betydningsfulle British Museum, har priset bildene moderat.

Godt besøkt

I overkant av 80 personer var til stede under åpningen av utstillingen, der også Turid Haye og Maya Øverbø er representert. Disen-baserte Haye arbeider med keramikk, og har denne gang hatt «havet» som gjennomgående tema. 

En rekke keramikkplater, bølget som sand formet av vann, sto utstilt på et hvitt bord i kjelleren. Hun har også eksperimentert med ulike malingsteknikker på et serie keramikk-bokser, med abstrakte motiver. 

Øverbøs produksjoner var utstilt i det minste rommet i første etasje. Minner, vonde og gode, var temaet. Delikate tegningene av en kvinne-skikkelse var kombinert med en installasjon  av svarte og røde samenkrøllete papir-lapper som hang ned fra taket i en tråd. Utstillingen fremsto som spesielt sår og personlig. Kunsteren viser stort mot ved utstillingen, men flere av verkene fremsto som noe halvferdige.

til nyttår

Kunstbankens direktør Ingrid Blekastad åpnet utstillingen ved å introdusere kunstnerne og deres produksjoner,  før det ble fremført folketoner av Rasmus Kjorstad på fele. Utstillingen står frem til 31. desember, og er åpen hver dag unntatt mandager.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke