11. des
 
- 1. mai er ingen fridag; jobben er ikke gjort
Nils A. Røhne (Ap) fant sitt tema for 1. mai-talen i HA lørdag, hvor unge arbeidstakere mente 1. mai var en fridag. – Kampen er ikke over, sa Røhne fra talerstolen på Tangen Menighetshus.

Publisert: 01.mai.2017 16.51
Oppdatert: 02.mai.2017 07.40

– Det er viktig, også i det moderne samfunn, at vi klarer å sikre at folk kan stå i faste stillinger og ha en sikker lønn, sa Stange-ordføreren til Hamar Arbeiderblad før han gikk på talerstolen.

Og om dagens velferd i Norge:

– Dette er ikke noe som er gitt oss en gang for alle. Enorme forandringer, økonomisk, teknologisk og sosialt, gjør at vi må være beviste og fokuserte på å skape de rammebetingelser som gir muligheter for at alle kommer i arbeid.

– Ungdommene sier at 1. mai er en fridag. Hva tenker du om det?

– Fridag? Ikke for meg i alle fall.

– Har velstanden sløvet oss?

– Når de grunnleggende behov og mer til er dekket, så krever det mer å engasjere seg utover det aller nærmeste.

Knurret mot Frp

Arrangementet på Tangen har de siste årene vært et nasjonalt symbol på 1. mai, og flere rikskjendiser har stått på talerstolen foran presse, radio, TV og fullsatt samfunnshus. Nå bygges samfunnshuset om, og arrangementet denne gang var flyttet til Tangen Menighetshus. Drøyt femti personer fulgte ordførerens tale.

Røhne benyttet anledningen til å invitere KrF inn i regjering sammen med Ap, han tok klart avstand fra nåværende regjerings 25-milliarder-skattelette for de rike – og han knurret mot FrP-holdningen i flyktningsaker.

– Norge er ikke lenger bare et lite land, vi er, med vår rikdom, også et lite land med ansvar, sa den tidligere utenlandssjefen i Norsk Folkehjelp.

Han sa også at han var skremt av retningen vinden har tatt i Europa – mot nasjonalisme og proteksjonisme.

Boller til Brussel

Som vanlig ga han også sitt publikum noen gode historier, og fortalte at han i fjor hadde mottatt en telefon fra NATO-sjefen, som lurte på om han husket ham, og som trengte hjelp til å finne Odvar Nordli. Røhne guidet selv Jens Stoltenberg hjem til Nordli, og han måtte også love å ta med Espe-boller neste gang han reiser til Brussel.

Jovial og klok

Arrangementet ble avsluttet med utdeling av 1. mai-prisen, som i år gikk til Kristian Engevold (85 nå i juni) for hans store arbeid for lokalsamfunnet på Tangen, blant annet med Tangen samfunnshus og andre møteplasser.

– Han har gjort så mye, og han er en utrolig jovial og særdeles klok mann, sa leder av Tangen Arbeiderlag, Ellen Mohaugen.

Engevold takket for prisen fra talerstolen:

– Jeg er stolt og glad og til og med litt rørt, sa Kristian Engevold som blant mye har sittet 32 år i kommunestyre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke