15. des
KVALITET: Anette Trettebergstuen (Ap) mener lokalpolitikere har mulighet til å legge mer vekt på kvalitet enn pris, når de konkurranseutsetter. Hamar-ordfører Einar Busterud mener anbudssystemet ikke er spesielt romslig.
 
Ap-toppen ber lokal-politikere skjerpe seg
I kjølvannet av søppelkonkurs: stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap) mener lokalpolitikere må ta bedre grep om innholdet når de legger tjenester ut på anbud.

Publisert: 21.sep.2017 12.57
Oppdatert: 21.sep.2017 14.53

I HA torsdag antydes det fra politikerhold på Hedmarken en kommende debatt om kommunene skal hente søpla selv eller ikke, og en debatt om anbudsordningen.

Sirkula-direktør Grethe Olsbye forteller i samme avis at avfallsplanen som er vedtatt av eierkommunene, kan inneholde mål og strategier for avfallshåndteringen, som igjen kan ha betydning for hva som vektlegges når tjenesten er ute på anbud.

Trettebergstuen fra Hamar er krystallklar på hvem hun mener har ansvaret:

– Ja, det finnes regler om at ting skal ut på konkurranse, men det er ingenting som tilsier at man må velge det billigste og det dårligste. Man kan velge kvalitet foran pris, og det er kommunepolitikernes ansvar, sier Ap-politikeren til HA.

TJENTE IKKE PENGER

Dokumentene fra anbudskonkurransen på Hedmarken, viser at RenoNorden leverte et pristilbud som gjennom kontraktsperioden på ni år, var 76,5 millioner billigere enn den tidligere leverandøren Nortransport. Norsk Gjenvinning Renovasjon AS var igjen over en million kroner rimeligere enn RenoNorden. Ifølge dokumentene ble pris vektlagt seksti prosent på Hedmarken.

HA har sett dokumentasjon på at RenoNorden i flere anbudskonkurranser i Norge har ligget urovekkende lavere i pris enn nærmeste konkurrent. HA erfarer også at konkurrenter har stilt spørsmål ved hvordan avfallsselskapet har kunnet tilby sine priser. Før konkursen innrømmet RenoNorden at de i en periode inngikk kontrakter som ikke var lønnsomme.

– Det er en kjensgjerning at RenoNorden under sin daværende ledelse, leverte et antall feilkalkulerte anbud i perioden høsten 2015 til mars 2016, skrev kommunikasjons- og markedssjef Erik Riste i en e-post til HA 16. februar i år.

Ifølge RenoNorden selv skal det ha vært snakk om 11 ulønnsomme kontrakter, og det totale tapet på disse kontraktene skal ha vært rundt 300 millioner kroner. Selskapet prøvde før konkursen å reforhandle eller avslutte disse kontraktene. De kom ikke i mål, og dermed: kroken på døra.

– ET STED GÅR GRENSA

Trettebergstuen mener man er nødt til å legge mer vekt på kvalitet og lønns- og arbeidsvilkår, enn man gjør på pris.

– Jeg skjønner at det i en presset kommuneøkonomi er mye som må skjæres ned til beinet. Men et sted går grensa. Når vi ser enkeltselskaper som legger inn anbud som er så mye lavere, så er det noe som er galt, mener stortingsrepresentanten.

Hun registrerer at hun også er enig i mye av det Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) uttalte i HA torsdag, men:

– Det Einar sier er jo riktig, men i enhver situasjon som kommunen har ansvaret for, står kommunepolitikerne fritt til å bestemme kriteriene, sier Trettebergstuen.

VIL HA NYE RETNINGSLINJER

Hamar-ordfører Einar Busterud står fast ved at det ikke er lokalpolitikerne, men anbudssystemet som er utfordringen. Han avviser kritikken fra Trettebergstuen.

– Det er ikke slik at 140 norske kommuner ikke har visst hva de har gjort. Hovedutfordringa er systemet. Hele anbudssystemet er et resultat av EØS-avtalen. Man må begrunne godt hvis man velger en leverandør som er høyere i pris. Hadde man gjort det, så hadde man garantert fått en sak i EFTA-domstolen, sier Busterud.

– Kan ikke kommunene i avfallsplanen legge føringer for anbud?

– Man kan ikke legge inn føringer som sier at man skal foretrekke en leverandør som er mye dyrere. Hvis det er noen millioner dyrere, så er det mulig å diskutere. Det er heller ikke lov å utelukke noen fordi man tror at de kommer til å bryte lover og regler. Det er først når de bryter loven man kan reagere, og da har skaden skjedd, sier Busterud, som mener systemet må ses på.

– Man må få mulighet til å vekte andre faktorer enn pris, enn det som er lov nå. Det er for eksempel ikke lov til å legge vekt på at det er et lokalt firma, selv om det i mange tilfeller kunne vært en fordel, sier ordføreren.

Ordføreren mener anbudssystemet også legger opp til større og færre aktører, som igjen bygger seg opp via en skog av underleverandører.

– Det er nesten umulig å ha kontroll på. Det er systemet i seg selv som er hovedproblemet, sier Busterud.

– ER MULIG

Anette Trettebergstuen gjentar at hun mener lokalpolitikerne har muligheten til å påvirke anbudene.

– Det er fullt mulig å vekte kvalitetskriterier sterkere enn det som ofte gjøres i dag. Men jeg håper de siste dagers hendelser setter i gang en viktig debatt om dette rundt om i landets kommuner, avslutter Ap-politikeren.

– HADDE VUNNET UANSETT

Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth sier dette om Trettebergstuens utspill til HA:

– Anskaffelsesregelverket er det lovgiveren Stortinget som har anledning til å påvirke. Her har jeg en forventning om at våre representanter på Stortinget tar dette videre. Etter det jeg kjenner til, ble RenoNorden vurdert dit hen at de tilbød best kvalitet i leveransen. Det vil si at RenoNorden hadde vunnet selv om pris hadde telt 0, og kvalitet 100 prosent, skriver Lilleøkseth i en mail til HA.

Sirkula-direktør Grethe Olsbye bekrefter:

– Renonorden vant fordi vi mente at de tilbød best kvalitet, og de hadde vunnet uansett hvor lavt pris ble vektet, opplyser hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke