14. des
 
- Farlig måte å forholde seg til fagmyndigheter på
Fylkespolitiker Erik Ringnes i Hedmark Venstre mener det er uvanlig at Fylkesrådet velger å se bort fra Riksantikvarens innsigelse i jernbanesaken.

Publisert: 24.okt.2016 15.11
Oppdatert: 24.okt.2016 15.27

Fylkestinget holder møte i Fylkeshuset på Hamar mandag og tirsdag, og under dagens spørretime ba stangesokningen Erik Ringnes fra Venstre om en redegjørelse fra Fylkesrådet.

Ringnes var kritisk til at Fylkesrådet ikke har vurdert innsigelsen fra Riksantikvaren i jernbanesaken mot begge vest-alternativene og midttraseen gjennom Hamar.

- Det å ignorere landets øverste kulturfaglige myndighet, er veldig spesielt, mener Ringnes, som selv kjempet for øst-traseen.

stoler på egne folk

Riksantikvaren fremmet i slutten av september en innsigelse mot begge vest-alternativene og det midtre jernbanealternativet gjennom Hamar, etter å ha fått utsatt frist til å komme med en uttalelse.

Innsigelsen påpeker at den historisk-topografiske koblingen mellom Hamar og Mjøsa vil bli svekket ved begge vest-alternativene.

Riksantikvaren vurderte også midt-alternativet som problematisk, men hadde ingen innsigelse mot det østre trasèalternativet.

Tidligere sammen måned anbefalte Fylkestinget i Hedmark Hamar kommunestyre å vedta den vestlige jernbanetraseen med kulvert.

Riksantikvarens innsigelse kom altså etter Fylkestingets anbefaling, og Fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen stoler fortsatt på vurderingen gjort av kulturminneavdelingen i Hedmark fylkeskommune.

- Vi mener vi har gjort en kulturfaglig vurdering som har vært bra, basert på en vurdering fra vår administrasjon på området, sier Sveen.

vil ikke behandle på nytt

Fylkesrådslederen mener derfor det ikke er nødvendig å behandle saken på ny hos fylket.

- I vår anbefaling av vest, var det også endel annet enn kulturfaglige vurderinger som lå bak. Blant annet var sentral plassering, jordvernsspørsmål, tilkobling for godstog og berøring av naturreservatet i Åkersvika i vurderingen. Det var et sett av momenter som ble vurdert, sier Sveen.

- Fra et kulturfaglig hold, er det to ulike syn, og det må håndteres i den videre prosessen, Vi har levert fra oss saken, og legger ikke opp til noen ny behandling. Det toget har gått, mener Sveen.

bør høre på nasjonale myndigheter

Ringnes finner det oppsiktsvekkende at Fylkesrådet velger å stole på egen stab fremfor Riksantikvarens folk.

- Det er en uvanlig og farlig måte å forholde seg til fagmyndigheter på, sier Ringnes, som mener det er sjelden at det er så stor kompetansestrid mellom regionale og nasjonale fagmyndigheter.

- Det virker som Fylkesrådet er helt uberørt av Riksantikvarens innsigelse. Vi må legge til grunn at nasjonale myndigheter har større kompetanse, mener han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke