27. apr
HAR TILLIT: Hedmark Høyres leder Lise Svenkerud (t.v.) har fortsatt tillit til stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (t.h.). Her fotografert sammen på årsmøtet til Hedmark Høyre i januar 2017. FOTO: ELI J. HAUGEN
 
– Har fremdeles tillit til Kristian
Leder i Hedmark Høyre har fortsatt tillit til stortingspolitiker Kristian Tonning Riise (29). Gruppeleder mener saken kom overraskende, og leder av nominasjonskomité hadde ingen informasjon. OPPDATERT: Hedmark Høyre-leder utdyper.

Publisert: 12.jan.2018 15:33
Oppdatert: 12.jan.2018 18:47

Aftenposten skriver fredag at kilder forteller om fylkeslag i Unge Høyre, som iverksatte tiltak for å forhindre at Kristian Tonning Riise (29) var alene med unge jenter på arrangementer. Høyre og Unge Høyre sendte fredag ettermiddag også ut en pressemelding, der de opplyser om at det siden Riise trakk seg fra vervet i Unge Høyre onsdag kveld, har kommet nye varslingssaker knyttet til stortingsrepresentanten.

Til Østlendingen torsdag uttalte Hedmark Høyre-leder Lise Svenkerud at Riise har «full støtte i Hedmark Høyre». Det sier hun også fredag.

– Jeg har fremdeles tillit til Kristian. Henviser deg til Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset for andre spørsmål, skriver Svenkerud, som også er ordfører i Våler, i en sms til HA rett før klokken 13.00 fredag.

Les også: Unge Høyre skriver at Riise var verken åpen eller ærlig.

– HELT UFORBEREDT

Lederen i Hedmark Høyre fikk spørsmålet før pressemeldingen fra Høyre ble sendt til mediene fredag klokken 14.06. HA gjentok derfor spørsmålet til Svenkerud, og fikk kontakt med henne på telefon rett før klokken 18.30 fredag kveld.

Da utdyper Hedmark Høyre-lederen slik om tillit til Riise:

– Tillit er noe man må fortjene. Kristian har som politiker, vært veldig dyktig. Tillit er noe som må bygges, sier Svenkerud til HA.

Hun forteller at saken kom brått på fylkeslaget onsdag.

– Kristian trakk seg onsdag kveld, som lyn fra klar himmel. Vi var helt uforberedt. Det er ingen av oss som har vært i nærheten av å tenke at dette kan bli en situasjon. Jeg er glad for at Høyre sentralt tar vare på alle varslerne, og ser at Unge Høyre skal gå noen runder med seg selv, sier Svenkerud, og legger til:

– Kristian er uansett vår stortingsrepresentant, men det virker som vi har noe å diskutere, sier Hedmark Høyre-lederen.

 –Vi har mange spørsmål i Hedmark Høyre nå. Det er vanskelig situasjon, og den kom veldig brått.

– VELDIG OVERRASKENDE

Gruppeleder i Hedmark Høyre, Rune Øygarden, sier til HA at han heller ikke var kjent med at det internt i partiets rekker skal ha blitt reagert på Riises atferd. Generalsekretær Aarset opplyste på en pressekonferanse klokken 15.00 at tillitspersoner i Unge Høyre tidligere har konfrontert Riise med hans oppførsel.

– Det var veldig overraskende. Jeg har kjent Kristian siden han kom inn i politikken, og har alltid opplevd ham som ryddig og ordentlig. Jeg har ikke sett Kristian overstadig beruset, sier Øygarden, og legger til:

– Vi har hatt kontakt i Hedmark Høyre, og har snakket om saken. Dette var en sak vi ikke var forberedt på at kom.

Samtidig understreker Øygarden at partiet på ingen måte kan se bort fra det som nå kommer fram.

– Det er klart, at alt slik må vi ta på alvor. Jeg synes dette er trist, og det er vondt, sier gruppelederen.

– Har du tillit til Kristian Tonning Riise nå?

– Jeg kjenner ikke saken på en slik måte at jeg kan si at jeg ikke har tillit til Kristian. Dette er en sak som blir håndtert av generalsekretæren, svar Øygarden til HA.

– HADDE INGEN INFORMASJON

Leif Gjessing var leder for nominasjonskomiteen, som i 2016 foreslo Riise og veteranen Gunnar Gundersen på delt førsteplass på stortingslista i Hedmark Høyre. Nominasjonsmøtet valgte senere Riise som førstekandidat på Elgstua i Elverum 18. oktober samme år, en dragkamp Riise vant med 51 mot 39 stemmer. Et år senere var han på Stortinget.

På spørsmål fra HA om nominasjonskomiteen i 2016 satt på informasjon som burde gjort at man ikke foreslo Riise som listetopp, svarer engerdølen Gjessing slik:

– Vi hadde ingen informasjon om dette. Det er vanskelig å ta hensyn til ting man ikke vet, sier den tidligere vararepresentanten på Stortinget.

– TYDELIGERE OG TØFFERE TIDLIGERE

Det skal være Unge Høyres fylkeslag i Møre og Romsdal og Rogaland, som har gjennomført tiltak når Riise har vært på besøk. Det skriver Aftenposten fredag.

– Jeg kjenner til at det har vært fylker som har ment at det har vært ubehagelige situasjoner knyttet til for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner til yngre jenter i en ulik maktposisjon, og som har gjort tiltak, sa generalsekretær Maria Sanner i Unge Høyre, til samme avis sent torsdag.

Etter det HA erfarer, har ikke Hedmark Unge Høyre gjennomført tiltak på grunn av Kristian Tonning Riise.

På en pressekonferanse i Høyres Hus fredag klokken 15.00, sier generalsekretær i Høyre John-Ragnar Aarset, blant annet dette:

– Det er helt tydelig at man skulle vært tydeligere og tøffere ovenfor Kristian tidligere. Jeg vet at mange føler på at man skulle gjort mer tidligere, sier Aarset.

TAUS RIISE

HA har torsdag og fredag gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Kristian Tonning Riise, både på telefon og via sms. Stortingsrepresentanten har ikke besvart HAs henvendelser.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GRUPPELEDER: Rune Øygarden, Hedmark Høyre. FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.