14. des
 
– Koigen Walkers betyr alt for meg
– Jeg var vant til å gå masse i fjella hjemme i Åndalsnes. For 7–8 år siden kom jeg i kontakt med denne gjengen her. Nå betyr Koigen Walkers alt for meg, sier Ottar Wangen (88).

Publisert: 30.nov.2016 06.37
Oppdatert: 30.nov.2016 06.47

– Han er vår grand old man, sier Finn Gundersen om den spreke 88-åringen Ottar Vangen som flytta til Hamar for 19 år siden. Da han bytta ut fjella på Sunnmøre med innlandet, syklet han for å holde seg i form. Men så fikk han senebetennelse og fikk råd om å gå turer i stedet. I fjor var han med på alle de 52 tirsdagsturene. Så langt i år har han stilt opp på 46 av 48, og han er ikke i tvil om at dette er ren og skjær helse i hvert skritt.

Ingen tvang

Og det kan de skrive under på, alle de 21 som regner seg som medlemmer av Koigen Walkers. Hver tirsdag i 10 år har de møttes på gangvegen mellom Koigen og Ridehuset. Når klokketårnet slår det første av 10 slag, er turen i gang. For noen går den så langt som forbi kalkverket, der stien nå er stengt, andre snur litt tidligere. Det er rundt åtte kilometer. Eller 11.236 skritt med 60 cm skrittlengde. Det er dokumentert på skrittelleren til Gunnar Jensen.

–Her er det ingen tvang. Alle går så langt de klarer. Du vet, vi begynner jo å bli litt «krakate» både den ene og den andre av oss, sier Bjørn Andersen, en av dem som har vært med i alle disse 10 årene.

For moro skyld har han regnet ut hvor langt de har gått gjennom årene. Rundt 500 turer siden 2006 gir rundt regnet 32.000 kilometer. Det er Norge på langs og vel så det.

Måtte finne på noe

Men det er Finn Gundersen som er mannen bak Koigen Walkers.

– Jeg ble pensjonist og måtte rett og slett finne på noe. Da skrev jeg et brev som jeg la i postkassene til kamerater og naboer. De ville bli med, og de igjen dro med seg tidligere kollegaer i Posten og på Tippinga. Slik balla det på seg, sier Finn Gundersen.

Fremdeles får de nye pensjonister med, og de har god plass til flere.

– I tillegg til at det er god trim, er det veldig sosialt. Vi løser mange verdensproblemer underveis, sier Finn.

Det er bare ett tema de har lagt lokk på: jernbanedebatten i Hamar.

– Derimot er vi veldig gode på Hamar på 50-tallet, sier de og flirer godt.

FELLESTURER

Tirsdagsturene og godt samhold har også resultert i turer til både Bjønnåsen, Galdhøpiggen og Besseggen. Flere av dem har også vært på tur sammen til Kroatia. Og hvert år er det rakfisklag rundt 6. desember som var startdatoen for 10 år siden.

– For noen år siden ble det bestemt at damene våre skulle få bli med, men det ble bare krøll. 7. desember skal vi ha jubileumsmiddag, og det blir bare vi kara, sier Bjørn Andersen.

Og tirsdagsturene skal fortsette.

– Å ja, tirsdag er tirsdag. Her er det aldri dårlig vær, selv om det snør eller regner aldri så mye. Men du vet, noen drar på sydentur eller blir sjuke, og det må de få lov til. Men ellers stiller de opp, sier Bjørn Andersen.

 
VETERAN: En av veteranene i Koigen Walkers, Arnold Finborud, (t.v.) ønsker Ottar Vangen velkommen til dagens tur.
FULL FART: Per Arne Johansen. Odd Ilseth, Einar Haugvik og Arve Kilen i fint driv.
FIN UTSIKT: De har fin utsikt på turen, Koigen Walkers. Her er det Ragnar Høsøien, pensjonert postmann i front foran Ottar Vangen og Finn Haugvik.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke