23. okt
ADVARER: Sorenskriver Ola P. Svor i Hedmarken tingrett. FOTO: HALVARD BERGET
 
– Kutt kommer til å ramme barnesaker
Dommere advarer nå mot regjeringens kutt i budsjettene. Barnevernssakene er blant det som vil lide mener de.

Publisert: 29.mai.2017 20:42
Oppdatert: 30.mai.2017 06:32

Sorenskriver Ola P. Svor i Hedmarken tingrett i Hamar har sammen med sine kolleger i resten av fylket skrevet brev til hedmarksbenken på Stortinget. Brevet er adressert spesielt til Knut Storberget, tidligere justisminister og leder for Hedmark Arbeiderparti. At lederne for domstolene går til politikerne er i seg selv oppsiktsvekkende. Og sorenskrivernes advarsel om konsekvensen av økonomiske kutt i domstolene blir ikke mindre oppsiktsvekkende av at de skriver dette i brevet:

«Ser man nedskjæringene under ett for hele treårsperioden (2017-2019), er det tale om den mest dramatiske begrensning i domstolenes muligheter for å løse sin samfunnsoppgave på flere tiår» skriver Ola P. Svor, Nils Dalseide (Sør-Østerdal tingrett), Vegard Sunde (Glåmdal tingrett) og Jens Morten Nesseth (Nord-Østerdal tingrett).

RESULTAT AV REFORM

Det er regjeringens såkalte ABE-reform (avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen) som pålegger domstolene å spare inn millionbeløp. Dette betyr i praksis at de må kutte i antall stillinger.

– For Hedmarken tingretts del har vi sju dommerstillinger. To av dem er såkalte fullmektiger, som er åremålsstillinger. Vi har ikke så mye annet å kutte i enn lønnskostnader, og det vil kunne bety at vi ikke får ansette ny dommerfullmektig. Noe som igjen direkte vil ramme kapasiteten vår, sier sorenskriver Ola P. Svor til HA.

Rammer barnesaker

Han peker på at domstolene for tiden opplever en markant økning i antall barnevernssaker.

– Dette er tidkrevende og kompliserte saker, og min frykt er at det vil ta lengre tid å få barnevernssakene gjennom domstolene som en følge av kuttene, sier Svor.

– dette må tas på alvor

– I motsetning til andre deler av justissektoren klager aldri domstolene. Når det kommer et så kraftig signal som dette fra lederne av så solide domstoler som vi har i Hedmark, så må det tas på alvor.

Det sier Knut Storberget til HA.

– Det vil være tankeløst å gjøre domstolene til propper i systemet. Det koster oss veldig lite i det lange løp å opprettholde solide domstoler.

Storberget tar nå saken til Stortinget.

– Det er et signal som krever å bli lyttet til, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke