22. okt
FORSVUNNET: Stig Ingar Evje gikk ut av hyttedøra på Sjusjøen for 12 uker siden. Siden har han vært borte.
FOTO: PRIVAT.
 
- Håpet om å finne Stig Ingar svinner hver dag, men så lenge han ikke er funnet død er det håp
3. mai klokka 06.07 gikk han ut av hyttedøra på Sjusjøen. Siden har Stig Ingar Evje vært savnet.

Publisert: 20.jul.2017 13:53
Oppdatert: 07.aug.2017 10:02

12 uker har gått. Hver dag har vært helt uvirkelige for kona Nina Meza og døtrene på seks og ni år. Hver dag har de ventet på at ektemannen og pappa Stig Ingar Evje skulle komme hjem.

Ingen har ringt på døra i Fjerdingby utenfor Lillestrøm.

I stedet har det vært satt i gang mange leteaksjoner, både på Sjusjøen, i Spåtind-området, og sist ved Dokka og Søndre Land basert på at personer har sett en ukjent mann. En sky mann som har stukket til skogs hver gang han er blitt sett. Var det Stig Ingar Evje som ble sett? Lever han fortsatt?

Disse tankene lever kona Nina Meza med hver dag. Hver dag håper hun at det skal komme sikre tips på at ektemannen er sett i live, at han er funnet og får hjelp.

- Så lenge han ikke er funnet død, lever vi i håpet om at han lever, sier Nina Meza.

100 tips

Til nå har politiet fått inn over 100 tips fra folk som mener de kan ha sett Stig Ingar Evje. Det siste tipset kom for ei drøy uke siden da folk på ei hytte på Dokka mente de hadde sett Evje.

 – Det var folk i en hytte på Dokka som meldte fra om at de hadde hørt rasling utenfor, og at de så en mann på rundt 170 centimeter (like høy som Evje journ.anm) som forsvant bort, sier lensmann Terje Krokstad til vg.no.

Politiet på Dokka rykket ut og gjennomførte en åstedsundersøkelse, men det skal ikke ha blitt gjort funn som kunne knyttes til Evje. Nå som høsten og høysesongen for fjellturer er i anmarsj, gjentar politiet sin oppefordring om at de som ferdes ute i skog og mark om at dersom de ser en person kom kan ligne på Evje så meldt fra til politiet.

Sliten

Nina Meza forteller at Stig Ingar var svært sliten, og ville slappe av på hytta på Sjusjøen sammen med faren sin de første dagene i mai. Han var sliten og utbrent, og var naturligvis preget av det.

Klokka sju minutter over seks om morgenen 3. mai gikk han ut hyttedøra. Siden har han vært borte. Tilbake sitter kona og døtrene, og alle de andre i familien med spørsmålet: hvorfor gjorde han det? Lever han? Er det Stig Ingar som er sett, og som det er satt i gang leteaksjoner etter?

- I de tilfellene det har kommet tips om at en mann er sett, og som bare har stukket til skogs, har jo ingen sagt at det kan ha vært andre som har vært savnet i området. Derfor tror vi at det har vært Stig Ingar, sier Nina Meza. 

- Har det skjedd tidligere at han har vært borte uten at du har visst hvor han var?

- Nei, aldri. Stig Ingar har alltid vært et friluftsmenneske. Han har alltid villet være ut i marka, og har stortrivdes der. Han har jo dratt ut på treningsturer, men da har jeg jo alltid visst hvor han var. Derfor lurer vi nå veldig på hva som har gjort at han bare ble borte.

- Var det noe tegn på at han var i psykisk ubalanse på det tidspunkt da han ble borte?

- Det er det vanskelig å ha noen klar mening om. Han tjenestegjorde jo på et forsynings-helikopter for FN i Bosnia, og var nok litt preget av det han opplevde i den tiden, men jeg vet lite om hva som skjedde der for det var før vi traff hverandre. I november ble han intervjuet om hans tid i Bosnia hvor det ble fokusert på det han opplevde der. Jeg stusset på det, og i ettertid har jeg jo begynt å tenke på om dette kan ha utløst noe han opplevde der nede. Han snakket om det. Han ble liksom veldig opptatt av det igjen. Han hadde også angstaktige symptomer som jeg merket meg. Han sov dårlig om natta. Om dette kan ha påvirket han i sammenheng med at han var sliten av all jobbingen, ja, det blir bare et ubesvart spørsmål for oss.

Sett flere ganger

Umiddelbart etter at Stig Ingar Evje forsvant fra hytta på Sjusjøen ble det satt i gang leteaksjon etter ham i Sjusjøen-området. Det ga ingen resultater.

En rekke vitner har ment å ha sett savnede Stig Ingar Evje på flere steder i Oppland. Første gang i Mesnalia klokka 09.30 samme dag som han forsvant.

- Vi synes også observasjonen som er gjort ved Spåtind i Nordre Land, er interessant. Bilisten er avhørt som vitne og mener bestemt at det var Evje han så langs vegen til Spåtind. Og i går meldte det seg et vitne som mener bestemt at han skal ha sett en person som ligner Evje ved Synnfjell - ikke langt fra Spåtind, har lensmannen i Ringsaker Terje Krogstad fortalt til HA tidligere.

- Vi er svært glade for at alle som ser en person som kan virke sky og forvirret melder fra til politiet. Spesielt hvis dette er i Spåtind-området. Det er de observasjonene vi setter mest lit til. Stig Ingar jobbet jo for flyforsvaret tidligere. I den forbindelse var han mye på øvelse i Spåtind-området. Her lærte han å overleve på det som naturen ga ham. Han lærte hvordan han skulle sett opp snarer for å fange ryper blant annet. Vi tror at det er i dette området han kan oppholde seg nå, sier kona.

Avhengig av tips

Kona, døtrene og resten av familien til Stig Ingar Evje setter stor pris på at folk er på vakt og forteller politiet om personer de har sett ute i skog og mark.

- Noe gjør jo at Stig Ingar er borte. Hvorfor? Jeg tror jo han er fortvilet, at han er forvirret, og at han må bli funnet for å få hjelp. De observasjonene som er gjort tyder jo på at det er en sky og forvirret person de har sett, og som har stukket av med en gang. Jeg håper at mange kan være på vakt nå som det er ferie, og ser de noe så meldt fra til politiet. Stig Ingar ser sikkert ikke slik ut som han gjør på bildene vi har. Han har sikkert lengre hår, gråere hår, har skjegg, og er sikkert tynnere enn han var da han ble borte.

- Leter du sjøl?

- Nei, ikke nå. Jeg har mange snille venner som har engasjert seg og tar noen turer i området, men det er langtfra nok. Jeg setter veldig pris på alle som har Stig Ingar med seg i tankene når de nå er ute og går turer for kanskje ser de noe. Spesielt flinke har folk i området ved Spåtind vært. De har vært til stor hjelp i letingen de gangene det er kommet tips om at Stig Ingar kan ha vært sett. Nå prøver jeg å ta vare på døtrene våre på en best mulig måte. De har det også vanskelig i den situasjonen vi er i. De vet at pappaen er syk, er savnet, de får med seg at det ofte kommer meldinger om at han kan være sett. De har også mange tunge stunder for de savner jo også pappaen sin, og håper at han blir funnet, sier Nina Meza. Og så legger hun til:

- Jeg vil oppfordre alle som er ute i skog og mark nå, og spesielt i området rundt Spåtind om å være på vakt. Kanskje de treffer på Stig Ingar. Gjør de det må de umiddelbart kontakte politiet slik at de kan finne han, og få tatt hånd om han.

MILITÆR ERFARING

Stig Ingar Evje tjenestegjorde altså for FN i Bosnia. Han er i god fysisk form og er trent til å klare seg lenge ute i terrenget. Stressmestringseksperter/psykiatere i Forsvaret har fortalt hvordan personer i en slik situasjon kan oppføre seg/tenke. Han kan overleve lenge dersom han får nok mat og søvn.

- Tror du han kan overleve i området ved Spåtind?

- Ja, det tror jeg ut fra det som er blitt fortalt meg om hvordan soldater kan leve ute i naturen i lang, lang tid. Jeg hadde jo ikke klart det, men jeg tror Stig Ingar kan klare det. Vi vil tro på det. Selv om det ikke er kommet meldinger om hytteinnbrudd i området hvor han skal ha blitt sett, er det mange ulåste hytter i tillegg til at mange ikke har vært på hyttene sine på lang tid, slik at Stig Ingar kan ha skaffet seg mat på denne måten også. Jeg tenker på alle muligheter.

Håpet svinner

- Svinner håpet ditt om at Stig Ingar blir funnet i live?

- Håper svinner dag for dag, men så lenge han ikke er funnet død er det håp. jeg går derfor hver dag med to tanker i hodet, sier Nina Meza.

 

Her skal Stig Ingar være sett:

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ENDRET UTSEENDE: Stig Ingar Evje er 1,70 meter lang. Han så slik ut før han ble borte. Nå har han sikkert lengre hår og skjegg.
FOTO: PRIVAT.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke