buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
- Vi må ha en diskusjon på om vi strør for mye i Hamar
Hamar er over grensene for svevestøv. Einar Busterud mener man må diskutere om det strøs for mye i kommunen. Stortingsrepresentant Karin Andersen vil at Stortinget skal involvere Hamar i bymiljøpakkene.

Publisert: 28.nov.2016 16:40
Oppdatert: 28.nov.2016 18:18

Mandag lyste varsellampene rødt i Hamar og flere andre byer i Norge.

Måling av luftkvaliteten i Hamar viser at grenseverdiene for svevestøv er overtrådt, og man setter derfor i verk tiltak for å bedre forholdene.

Generelt viser målingen at det er lav helserisiko forbundet med luftkvaliteten i Hamar, men det kan være enkelte dager i vinterhalvåret da mengden svevestøv er for høy, og resultatene overvåkes derfor nøye.- Vi følger opp målingene framover og vil eventuelt vurdere andre tiltak, som for eksempel salting, sa forvalter Steinar Bjørnstad ved Teknsik drift og utbygging. 

Strøs det for mye?

Ordfører Einar Busterud er bekymret for svevestøvet og mener det nå er på tide å ta en diskusjon om strøpolitikken i kommunen.

– Vi strør mer enn vi aldri før har gjort. I fjor vinter strødde vi to millioner kilo med grus på kommunale veger. Dette skal også ryddes opp i, og er enormt kostnadskrevende. Det er jo denne grusen som først og fremst skaper svevestøvet, sier Busterud.

– Betyr det at du ønsker å strø mindre?

– Vi må i alle fall ta en diskusjon på dette. Når du har vintre hvor det blir kaldt med hålke og tining og bart like etter blir det mye løs grus som virvles opp som svevestøv. Fram til nå har vi prioritert å forebygge lårbeinsbrudd og påkjørsler. Det er kanskje på tide å diskutere om vi strør for mye, og om vi heller skal fokusere mer på bruk av brodder.

– Men hva med biltrafikken? Du blir jo oppfordret til å ikke bruke piggdekk, som også skaper svevestøv. Da må dere vel strø?

– Ja, og det er her problemet ligger. Uansett hva du velger så blir det ikke perfekt. 

– Så bedre kjøreforhold skaper mer svevestøv?

– Slik kan du si det.

Bymiljø

Busterud er imidlertid klar på at mindre biltrafikk vil skape mindre svevestøv. Dette er også Karin Andersens argument.

SV-politikeren forteller at partiet hennes i sitt alternative budsjett har foreslått å innlemme Hamar-regionen i bymiljøpakkene som i dag er forbeholdt byer over 50.000 innbyggere. Dette vil innebære at Hamar-regionen forplikter seg til å gjøre en rekke tiltak for å mindre vegtrafikken, og for å bedre nivået av lokal forurensning.

– Husk at lokal forurensning tar flere liv enn biltrafikken gjør. SV mener Hamar-regionen er et av få område i Hedmark hvor det er nok folk til å ha mye mer kollektivtrafikk. Vi har derfor foreslått at Hamar innlemmes i bymiljøplanene sammen med byer som Bodø, Moss, Tønsberg, Molde, Lillehammer, Gjøvik og Sandefjord, sier hun.

Andersen forteller at de har satt av en halv milliard kroner til disse byene og at fordelingsnøkkelen vil være at staten refunderer 70 prosent av det kommunene bruker på tiltak.

– Får du gjennomslag for dette i Stortinget?

– Det håper jeg da virkelig. Det snakkes altfor lite om lokal forurensning, sier hun.

Busterud ønsker klimapakken til SV velkommen.

– Jeg er veldig glad for at SV foreslår dette, og jeg er helt sikkert på at kommunen hadde ønsket å skrive under en slik avtale.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Hamar-ordfører Einar Busterud vil ha en diskusjon på om det strøs for mye i Hamar.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat