12. des
 
12.000 tonn matkorn blir dyrefôr grunnet regn
125.000 dekar eller 62.000 tonn korn til en verdi av cirka 150 millioner kroner på Hedmarken og i Sør-Østerdal er ikke høstet inn. Bøndene greier ikke å redde 12.000 tonn matkorn.

Publisert: 25.sep.2017 16.21
Oppdatert: 25.sep.2017 16.34

Årets første høstmåned er snart over. Både nedbør og temperatur har ikke vært så langt fra det som er vanlig i denne måneden. Gjennomsnittstemperaturen har til og med ligget 1 1/2 grad høyere enn det normale. Likevel har september jevnt over vært en trist måned værmessig sett her på Hedmarken, ifølge værekspert Sandberg.

Ekstremt solfattig måned

September er årets viktigste innhøstingsmåned på Hedmarken. Da skal det surre og gå fra skurtreskere rundt om på jordene, og da skal potetene opp. Men ikke slik i år. Og nå er det bare ei snau uke igjen før vi har oktober. Det startet så fint med en god og varm avslutning på august, vi fikk til og med en sommerdag med mye sol og 20 grader helt på tampen. Men så var det jevnt slutt med det gode innhøstingsværet. Og resultatet når vi tar med prognosene for den siste uka i september blir:

September 2017 blir den mest solfattige septembermåned som noen gang er registrert på Nes siden de fikk slike registreringer i 1960. Bare 52 timer med sol i år, mens det normale er 136. 52 soltimer er bare litt mer enn det som er vanlig i november måned. Ikke noe år har vært i nærheten av september i år. I fjor ga september mer enn tre ganger så mye sol som i år, sier Sandberg.

Bøndene fortviler

– Når det ikke kommer sol, og samtidig er så stille, da tørker det nesten ikke opp etter regnet. Dette er bøndenes store plage og utfordring nå. Det er innlysende at septemberværet i år forringer avlingskvaliteten for hver dag som går uten sol. Etter det jeg har sett sjøl, synes det for meg som om mesteparten av kornavlingene ikke er i hus. Det tette skylaget har også resultert i at nattetemperaturen har holdt seg høy. Ingen temperatur under +5 grader. Det er en av grunnene at det fortsatt er så mye grønt løv igjen. Og plenene i småhagene er like grønne.

Hvorfor er det slik?

Den som følger med på Yr eller værmeldingene på TV, har sett at det i lengre tid har ligget et kraftig høytrykk med senter over Finland. Dette er så enormt at det virker inn på været hos oss. Høytrykket fører med seg mye fuktig luft sørfra, dette gir skyer og rolig vær hos oss, mens bergenserne fikk godværet under VM. Og nordover flommer sola. Hos oss slipper sola ikke gjennom, og prognosene sier at det blir slik stort sett hele uka. Ikke mye sol å regne med unntatt litt på mandag.

Nær krise

Erik Ringnes, Venstre-politiker og bonde i Vestbygda i Stange sier årets kornsesong nærmer seg krise. Selv har han kornåker som er utresket.

– Situasjonen er ekstra ergerlig fordi det er nemlig rekordavling i år. Jeg har 40 års erfaring hvorav 32 år på egen regning, aldri har det vært vanskeligere enn i år. Det nærmeste er 1987, sier Ringnes.

37 år gamle Jens Nordstad Johansen er nærmeste nabo til Ottestadhallen. Han overtok Nordstad gård i 2013. 180 mål står nå uhøstet og matkornet blir nå dyrefor. I tillegg påføres bøndene ekstra tørkeutgifter.

– Dette er ikke oppmuntrende, sier han.

Fagsjef på korn i Strand Unikorn, Tore Swensen, sier kornmottakene også er utålmodige etter å få kornet i hus, fordi det er avlingene bøndene skal leve av. En ringerunde mandag morgen, bekreftet inntrykket av at om lag halvparten av kornet som er forventet til mottakene, står igjen på jordene. På grunn av de store nedbørsmengdene blir det som skulle være matkorn til dyrefor.

Lite gunstig

Rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving i Innlandet/Hedmark, Harald Solberg, bekrefter at halvparten av kornarealet på cirka 250.000 dekar på Hedmarken og Sør Østerdal fortsatt er utresket.

– Vi ser at kapasiteten på treskere nå er begrenset med en sånn høst. Årsaken er at kornet er rått og store avlinger har lagt seg. Denne situasjonen begrenser hastigheten på hvor fort treskeren kan kjøre.

– Hva bør bønder gjøre dersom godværsdager tilsier tresking?

– Da er det om å gjøre å utnytte all treskerkapasitet fullt ut. Bønder har tradisjon for å hjelpe hverandre. Skulle det bli godvær oppfordrer vi bøndene å sette alle kluter til for å redde mest mulig av kornet som står igjen. De med ledig kapasitet bør med fordel hjelpe andre kornbønder med å skjære kornet. Det ventes ikke lange periode med godvær, sier Solberg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke