12. des
Fortetting: Byplanlegger og arkitekt Geir Egilsson i Asplan Viak har analysert Hamar tettsted med tanke på fortetting. Her foran et eksempel på fortetting, Atriumshaven (til venstre) og Tårnhaven (til høyre) hvor fire-fem eneboliger ble revet til fordel for nye leilighetskomplekser. FOTO: Eli J. haugen
 
Fortetting gir plass til 50 boliger på fem villatomter
Leilighetskompleksene Atriumshaven og Tårnhaven er eksempler på fortetting som det kan bli mer av i Hamar. Fem eneboliger ble vekslet inn til drøyt femti nye leiligheter.

Publisert: 05.okt.2017 22.30
Oppdatert: 05.okt.2017 22.32

Der hvor boligsameiet Atriumshaven ved Hamar bryggeri i dag ligger, lå det for noen år tilbake fem eneboliger med stor tomt.

Med kommunal regulering og privat utbygger ble området utviklet til to nye leilighetskomplekser med over femti nye leiligheter.

Sammen med kvartalene i Bryggeriet og rundt Vestre torg har bydelen blitt den mest befolkede i Hamar med nær 15 innbyggere per mål.

Mulig å fortette

HA møter byplanlegger Geir Egilsson, som jobbet med denne fortettingen den gangen som selvstendig konsulent, men nå jobber i Asplan Viak.

– Atriumshaven og Tårnhaven er et eksempel på hvordan fortetting kan gjøres. Ingen boligeiere tvinges til å selge, men det skjer en utvikling over noen år, sier Egilsson.

Bykvartaler til Maxi?

Nå har Asplan Viak har sett på potensialet for fortetting i Hamar tettsted.

I rapporten vises det hvordan det kan bli plass til 23.000 nye innbyggere i tettstedet uten å ta i bruk friområder eller dyrka mark.

For eksempel kan det bygges kvartalsstruktur langs Aslak Bolts gate til Maxi og videre til Hamar Ol-amfi. I så fall må det samme skje som med Atriumshaven, at eneboliger viker for blokker og bygårder.

Gode uterom

– Hva må til dersom kommunen ønsker en slik fortetting?

– Man må utvikle kvaliteter i form av gode ute- og oppholdsrom, også bakgårder med mye grønt og møteplasser for beboerne. Nærhet til grøntområder er viktig også for byfolk, mener Egilsson.

Men alle områder skal ikke fortettes. Egilsson og Asplan Viak viser til at når det bygges nye leiligheter, vil det frigjøre brukte eneboliger til for eksempel barnefamilier.

– Derfor er det viktig å bevare småhusområder for å opprettholde dynamikken i markedet, mener byplanleggeren.

Østbyen og Briskebyen er områder hvor småhuspreg bør beholdes, ifølge Egilsson. Det gjelder også Ajer, Mæhlumsløkka, Sagatun, Domkirkeodden, Bekkesvea, Hol og Bondesvea (listen er ikke fullstendig).

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke