6. des
Hyp­pi­ge kon­trol­ler: UP-grup­pe­le­der Stig Inge Bakken (til venst­re) og po­li­ti­be­tjent Stig Tol­lefs­rud er blant de man­ge som kon­trol­le­rer veg­net­tet i Inn­lan­det. Her er de to av­bil­det i for­bin­del­se med en la­ser­kon­troll på Try­sil­ve­gen, 16. ok­to­ber i fjor.
 
641 mistet lappen for råkjøring
I fjor beslagla UP i Innlandet 230 flere førerkort enn året før. E6, Rv3 og Rv25 er strekningene hvor det kjøres fortest.

Publisert: 23.jan.2017 18.49
Oppdatert: 23.jan.2017 19.34

Utrykningspolitiet avdekker mer rus og høy fart bak rattet. Det er konklusjonen når distriktsleder Stein-Olaf Røberg oppsummerer trafikkåret som har gått.

Les også: Se hvor grensene går for å miste lappen

– Trender er vanskelig å sammenligne, men vi ser en økning av russaker sammenlignet med tidligere. Antall førerkortbeslag representerte den største økningen i fjor, sier han.

Trygg trafikk: - Bra de lukes ut

I 2016 ble 166 bilførere stanset og anmeldt på grunn av ruskjøring. Dette er 11 flere enn året før. Her er det gjerne snakk om inntak av alkohol, medisiner, narkotika og andre stoffer som ikke må kombineres med bilkjøring.

Kraftig økning i beslag

Høy fart er likevel den suverent viktigste grunnen til at bilister mister førerkortet. I fjor ble 641 bilførere fotgjengere etter å ha råkjørt i Innlandet. Dette er opp fra 411 i 2015, noe som tilsvarer en økning på hele 55 prosent.

UP-distriktsleder Røberg sier tre veger skiller seg klart ut: E6, Rv3 og Rv25.

– På Rv3 og 25 finner vi hovedtyngden av økningen, sier han.

Hvis vi ser på tallene for kun Hedmark fylke, viser statistikken at UP kontrollerte mer enn 24.000 bilførere i fjor. Av disse ble 640 anmeldt på grunn av rus, høy fart, dårlig atferd eller andre lovbrudd.

3.425 personer fikk forenklet forelegg for å ha kjørt for fort, mens 337 mistet lappen for å ha kjørt enda litt fortere.

109 biler ble avskiltet på grunn av ulike mangler, mens 59 yrkessjåfører ble tatt for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

387 personer ble bøtelagt for manglende verneutstyr, i hovedsak manglende bilbelte. I tillegg ble 81 personer pågrepet fordi de var etterlyst for ulike lovbrudd.

Dyrere bøter fra nyttår

Fra nyttår ble bøtesatsene justert opp. Sammen med økt tilstedeværelse håper Røberg at dette vil redusere lovbruddene på vegene. Årets første uker tyder derimot ikke på noen stor forbedring.

– Vi håper at høyere bøtesatser på forenklet forelegg vil bidra til at færre bryter trafikkreglene, men vi er usikre på effekten. I starten av året har vi allerede avslørt flere ruskjørere og beslaglagt mange førerkort for fartsovertredelser, sier han.

Røberg sier UP vil fortsette samarbeidet med både vegvesenet og tollvesenet.

– Vi har også god dialog med lokalt politi. De lokale styrkene tar seg primært av lokalvegnettet, mens vi har ansvaret for hovedvegene, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke