24. mar
 
Satte poteter med dyp snø på begge kanter
Mens du på søndag kanskje var ute og gikk årets siste skitur, brukte Jan Cato og Gina fra Nes helga på å sette årets første poteter.

Publisert: 16.apr.2018 14:08
Oppdatert: 16.apr.2018 15:14

Om de var først ut i Innlandet, vites ikke. Men Jan Cato Lystad og Gina Gubberud er nok de første på Nes som går i gang med årets dyrkingssesong. Selv om snøen fortsatt ligger tjukt over jordbruksområdene rundt Mjøsa, tok de i helgen sjansen på at det nå er riktig tidspunkt å sette poteter.

 - Jeg har målt jordtemperaturen. Nå ligger den på 8 grader på nattestid, sier Jan Cato.

Han mener dermed det nå er trygt å sette årets første potetavling.

Fikk hjelp av naboen

Jan Cato, som sammen med samboeren Gina eier en gård på 115 mål - hvorav 8 av disse blir brukt til egen potetdyrking, mens resten leies ut til andre bønder - jobber til vanlig på Strand Unikorn. Før det jobbet han 18 år i Norgro. En kan dermed anta at han har god peiling på ting som vokser i jorda. Gina har også full jobb som fysioterapeut ved siden av potetdyrkinga.

En skulle tro at en lang og snøtung vinter ville innebære utfordringer for de som nå skal i gang med å så i jorda, men Jan Cato er optimistisk.

 - Det fine nå, i og med at snøen kom tidlig i fjor høst, er at det ikke er noe tæle i bakken. Så når snøen har tørka vekk, er det klart for såing med en gang.

Området der potetene ble satt, ble frest rent for snø allerede 18. mars. Jan Cato forteller at de fikk god hjelp fra naboen med å få fjernet denne. Jobben tok omtrent en halv time.

 - Vi måtte likevel vente til over påsken med å så. Da kom kulda, og vi måtte dekke over jordflekken for å forhindre at tæla skulle sette seg på ny.

Leverer til skibladner

Jan Cato og Gina dyrker og leverer poteter til flere lokale bedrifter, blant disse Knutstad & Holen og AS Skibladner.

 - Skibladner starter rutesesongen 20. juni. Vi regner med, når vi nå har fått satt en avling, at vi i hvert fall har poteter klare til 15. juni, sier Jan Cato.

Også tidligere år har potetbonden satt ut avlinger rundt månedsskiftet mars/april.

 - I Innlandet er dette ganske tidlig. I Larvik har de nok fått satt noe, mens de på Sørlandet og i Rogaland pleier å ha satt ut avlinger på denne tida, mener han.

Potetene Jan Cato og Gina dyrker, er et lite nisjeprodukt, ifølge ham selv. De sprøyter ikke avlingene, og de bruker vanlig gjødsel, mens ugresset fjernes mekanisk.

 - Du kunne ikke ha begynt sesongen så tidlig på året, med en gård på 1000 mål.

 - Tror du årets poteter blir gode?

 - Detta skal bli gode poteter, sier Jan Cato og småhumrer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke