buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
UENIGE: Klima og miljøminister Vidar Helgesen redegjorde tidligere for Stortinget om forvaltning av ulv. den gangen var ikke Trygve Slagsvold Vedum og statsråden enige.
FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
 
Åpner for økt lisensfelling av ulv
Regjeringen vil endre naturmangfoldsloven.

Publisert: 03.mar.2017 11:34
Oppdatert: 03.mar.2017 13:46

Miljøminister Vidar Helgesen (H) utelukker ikke at det kan bli lisensjakt på ulv i ulvesonen i lisensfellingsperioden. Den utløper 31. mars.

– Tempoet i Stortingets behandling vil avgjøre om det blir lisensfelling i år, sier Helgesen.

Han la fredag fram et forslag til en endring i naturmangfoldsloven for å løse ulvefloken.

Siden rovviltnemndene i Hedmark og Oppland har lagt ned sine verv, er det nå Miljødirektoratet som skal foreta en skjønnsmessig vurdering av hvor mange ulver som kan felles i ulvesonen.

– Det er ingen ønskesituasjon, sier Helgesen.

Han viser til at stortingsflertallet ønsket et større lokalt innslag i rovdyrforvaltningen, og til at fylkeskommunene kan gjenopprette rovviltnemndene.

Ulvebråket startet før jul da Helgesen slo fast at det bare finnes lovhjemmel til å ta ut 15 av de 47 ulvene rovviltnemndene hadde vedtatt å skyte.

Han ville fredag ikke si noe om hvor mange av de ulvene som kan bli felt, men at det er en skjønnsmessig vurdering.

– Det vil neppe være snakk om alle. Det er begrensninger i denne lovhjemmelen vi nå foreslår.

Jeg har fått vite at Vidar Helgesen i dag har kalt inn til en pressekonferanse hvor han vil foreslå å endre naturmangfoldsloven for å skyte mer ulv. Det har Venstre ikke tenkt å la ham gjøre, framholder partiets nestleder Ola Elvestuen.

I et krast innlegg på egne Facebook-sider slår Elvestuen fast at Venstre "ikke kan godta" at flere ulver skytes. Hvordan partiet vil håndtere saken framover og hva slags konsekvenser den kan få for det borgerlige samarbeidet, sier innlegget lite om.

– Regjeringen kan ikke gå på tvers av samarbeidsavtalen og endre naturmangfoldsloven når Venstre sier nei, sier Elvestuen.

Lureri sier Sp

– Dette forslaget vil gi mer ulv i Norge. Bestanden er mye høyere enn det Stortinget har bestemt og folk som føler dette på kroppen er fortvilet og føler seg oversett. Regjeringen har fra dag én ignorert både Stortinget og folkets bekymring. Dagens forslag fra regjeringen om endringer i naturmangfoldloven kan i realiteten gjøre det enda vanskeligere å felle ulv.  Det kommer  Senterpartiet aldri til å godta, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad.

I dag la regjeringen frem forslag til endringer i Naturmangfoldsloven i forbindelse med ulvesaken. Senterpartiet mener at lovendringen er en avsporing.

- Dette forslaget oppfyller ikke Stortingets vedtak om ulveforvaltning og må avvises. Senterpartiet forventer at alle partiene som var med på ulveforliket ikke aksepterer dette blindsporet som i realiteten kan stramme inn muligheten til felling av ulv, sier Marit Arnstad. Dette er juridiske spissfindigheter. Både Senterpartiet og en rekke andre aktører har hele veien sagt at det ikke er behov for en lovendring i denne saken. Når vi nå ser vi at lovendringen kan blir brukt i mot Stortingets vilje, da har Helgesen sviktet, fortsetter Senterpartiets parlamentariske leder.

I dag er det flere ulv i Norge enn Stortinget har bestemt at det skal være. Stortinget har vært svært tydelige på at når antallet ulv er langt over bestandsmålet skal det tas ut tilstrekkelig mange ulv til at vi kommer ned til bestandsmålets øvre grense. Senterpartiet er svært skuffet, men ikke overrasket over at regjeringen nok en gang ikke retter seg etter det vedtak Stortinget har gjort, avslutter Arnstad.

Får støtte

Helgesen la fredag ettermiddag fram et forslag til en endring av naturmangfoldsloven som skal åpne for økt uttak av ulv. Men Venstre var raskt ute med å påpeke at loven ifølge samarbeidsavtalen ligger fast, og at det er uaktuelt å endre den.

Helgesen understreket at regjeringens juridiske vurderinger fra tidligere ligger fast.

– For å gi en noe større mulighet for felling av ulv og forvaltning, ikke minst innenfor ulvesonen, legger vi fram et forslag til en endring av loven som er innenfor Bernkonvensjonen, sa miljøministeren.

– Det er ikke mulig med mer forvaltning, særlig innenfor ulvesonen, uten en lovendring, ifølge Helgesen.

Høyre-statsråden har vært under kraftig skyts – også fra sine egne – etter at han like før jul reduserte antallet ulv som kan lisensfelles fra 42, som rovviltnemndene anbefalte, til 15 dyr – samtlige utenfor ulvesonen.

På høring

Regjeringen sendte et forslag om endringer i naturmangfoldsloven ut på ekspresshøring i februar. Miljøministeren sa den gang at han trodde forslaget ville bli godt tatt imot av "de fleste parter".

– Forslaget består i at vi tar inn tekst fra Bernkonvensjonen i naturmangfoldsloven. Dermed blir loven blir mer tro til teksten i konvensjonen. En slik lovendring gir noe større fleksibilitet i forvaltningen av ulven, både i og utenfor ulvesonen, sa Helgesen til NTB 22. februar.

Konkret ble det foreslått å innlemme samme hjemmel som en som ble lagt til grunn i en dom i Sverige i fjor. Der ble det åpnet for å ta ut 11 prosent av bestanden, men Helgesen ville ikke si hva et "begrenset antall" innebærer i norsk sammenheng.

Protesterer

I samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre heter det i punkt 4e at "naturmangfoldsloven ligger fast, men praktiseringen gjennomgås".

Venstres Ola Elvestuen mener de fire partiene som står bak ulveforliket, Høyre, Frp, Ap og KrF, er å klandre for det høye konfliktnivået om ulvesaken.

– Om Stortinget hadde åpnet for å ha noen flere ulver i Norge, ville det også vært fornuftig med en noe mer aktiv forvaltning.

– I stedet for å vedta en ansvarlig ulvepolitikk, gikk de fire partiene inn for å skyte et stort antall av de ulvene vi har i Norge i dag. Det er bare naturmangfoldsloven som stopper dem. Og naturmangfoldsloven, den ligger fast, fortsetter Elvestuen.

Også Miljøpartiet De Grønne protesterer. Nasjonal talsperson Rasmus Hansson sier regjeringen setter en utrydningstruet dyreart i spill. Han mener Venstre bør trekke seg fra samarbeidet med regjeringspartiene.

Sa nei

Tidligere har regjeringen sagt nei til økt lisensfelling, og i et brev i desember skrev de:

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at det hverken er hjemmel i naturmangfoldloven eller Bernkonvensjonen for å felle ulv i fire konkrete ulverevir. Klima- og miljødepartementet sier derfor nei til lisensfelling av inntil 32 ulv i de fire ulverevirene der rovviltnemndene tidligere i år vedtok å åpne for felling. Tre av revirene ligger i ulvesonen og ett ligger utenfor. Bakgrunnen for beslutningen er at det etter Lovavdelingens syn ikke foreligger tilstrekkelig dokumentert skadepotensial på husdyr og tamrein. Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen krever dessuten at det ikke må finnes andre tilfredsstillende løsninger enn felling for å avverge alvorlig skade. Heller ikke dette vilkåret er oppfylt. Lisensfellingskvoten for ulv i 2017 reduseres dermed fra inntil 47 til 15 ulver.

Dermed vil det ikke bli iverksatt lisensfelling av inntil 32 ulver i Hedmark denne vinteren.. Vedtak om lisensfelling av inntil 15 ulver utenfor ulvesonen står imidlertid fast.

I februar snudde statsråden, og trosset innsigelsene som var kommet i høringsrunden. Han åpnet da for å utvide perioden for lisensfelling av ulv med seks uker til 31. mars. I Hedmark kunne det felles tre ulver, og i slutten av forrige måned ble deto siste ulvene skutt i Rendalen. Dermed var jakta over.

- Vi tar nå høyde for at det kan komme ny kunnskap om skadepotensial og ulvens adferd, blant annet som følge av radiomerking av ulv i år. Vi ser derfor et behov for en utvidelse av fellingsperioden for ulv innenfor ulvesonen, sa Helgesen den gangen.

Vi oppdaterer!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat