12. des
 
Aktivitetsplikt bidrar til å få flere i jobb
Nav-lederne på Hedmarken forteller om positive erfaringer med aktivitetsplikt for unge under 30 år.

Publisert: 27.mar.2017 20.09
Oppdatert: 27.mar.2017 20.09

Roy Carstens, leder for Nav i Ringsaker, forteller om endringer i samfunnet som nå gir utslag i form av økt behov for sosialhjelp.

– De siste tiårene har vi mistet utallige industriarbeidsplasser hvor ufaglærte tidligere kunne få jobb. Sammen med økt konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft, utfordrer dette unge uten utdanning, sier han.

Carstens mener tett, individuell oppfølging er helt avgjørende.

– Vi må følge opp både mottaker og arbeidsgiver. Vår jobb er ikke å plassere et problem ute på arbeidsplassen, sier han.

Kamilla Østli, konstituert leder ved Nav-kontoret i Løten, forteller om positive erfaringer med oppfølging og aktivitetsplikt.

– Ved å samordne tjenestene har vi skapt et enklere system. Mottakerne forholder seg nå til færre personer enn før. På et år har vi redusert de samlede utbetalingene fra 8,3 til 7,6 millioner kr.

I Stange forteller Tone Strugstad Qviller om 40 prosent færre unge under 25 år på sosialhjelp i fjor sammenlignet med året før.

– Tett oppfølging og aktivitetsplikt gir resultater, sier hun.

De fire kommunene har nå fått 800.000 kroner fra Fylkesmannen til forbedringstiltak. Hvordan skal pengene investeres? Monica Jørgensen, avdelingsleder for sosialtjenester i Ringsaker, forteller at kommunene allerede har gjennomført regionale fagdager, blant annet for å løfte viktige temaer som psykisk helse og rus.

– I år skal vi også innom temaer som aktivitetsplikt og oppfølging, særlig av innvandrere og flyktninger, sier hun.

Nav-lederne fra de fire kommunene er alle enige om at aktivitetsplikten er positiv, og at det overordnede målet nå er å få ned antallet sosialhjelpsmottakere. Roy Carstens tenker følgende:

– Vi kan ikke styre hvordan samfunn, boligpriser og arbeidsmarked utvikler seg. Vår jobb blir å utvikle tjenestene våre og skape bevissthet rundt hva som skaper sosiale problemer, samt hvordan vi kan sette inn tiltak for å snu utviklingen. Om et år skal vi ha flere folk i arbeid, avslutter han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke