15. des
hovedsykehus: Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree, anbefaler et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua som den beste løsningen for framtidig sykehusstruktur i Innlandet.foto: thomas tolfsen-strandby
 
Anbefaler et etterlengtet kraftsentrum
Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree, mener et nytt hovedsykehus vil bli et nødvendig kraftsentrum i ny sykehusstruktur i Innlandet.

Publisert: 10.nov.2016 23.06
Oppdatert: 11.nov.2016 12.21

Men direktøren mener det er for tidlig i prosessen til å gå inn på skjebnen til de eksisterende somatiske sykehusene, og det ble dermed ikke pekt på en foretrukken variant av de fem modellene med et hovedsykehus ved Mjøsbrua.

Les også: HA fulgte pressemøtet direkte

– Det er for tidlig å gå inn i disse variantene i denne fasen av utredningsarbeidet, sier Lang-Ree.

Dermed blir skjebben til sykehusene på Hamar og i Elverum, samt Lillehammer og Gjøvik et sentralt spørsmål i høringsrunden som vil ta fatt i januar.

til pasientenes beste

Arbeidet med ny sykehusstruktur i Innlandet har pågått kontinuerlig siden foretaket Sykehuset Innlandet ble etablert i 2003, og det er lagt til grunn at dagens sykehusstruktur både er fordyrende og mindre effektiv.

Torsdag nådde man en viktig milepæl med presentasjonen av idéfaserapporten, og anbefalingen fra Lang-Ree om et hovedsykehus som vil samlokalisere tilbudene innen somatikk, det vil si fysiske sykdommer, og psykiatri og rus.

– En hovedsykehusmodell er den av de utredede modeller som legger best til rette for faglig kvalitet og utvikling av framtidig virksomhet til pasientens beste, sier Lang-Ree.

Styret i Sykehuset Innlandet vil fredag i neste uke behandle innstillingen fra ledelsen og avgjøre om idéfaserapporten er høringsverdig.

I sin redegjørelse for avgjørelsen la Lang-Ree vekt på at det i dag ikke finnes et komplett tilbud ved noe sykehus i Innlandet.

– Innlandet trenger et faglig kraftsentrum. I dag ligger det spredt på flere sykehus med de ulemper det medfører for pasientene, sier Lang-Ree.

– Vi må ha en mulighet til å behandle hele pasienten på et sted, understreker direktøren.

inviterer til debatt

Investeringskostnadene til et nytt hovedsykehus er anslått å bli rundt 12 milliarder kroner, og Sykehuset Innlandet anslår at de må låne 70 prosent av investeringsmidlene fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Midler kan tidligst frigjøres i 2022, og ved manglende bevilgninger er det i idéfaserapporten slått fast at det er bedre med en trinnvis utbygging av et nytt hovedsykehus.

Vedrørende skjebnen til de eksisterende sykehusene på lengre sikt, inviterer Lang-Ree alle involverte parter til å bruke høringsperioden til å komme med innspill.

– Det er viktig å understreke at dette er mitt innspill i en styreprosess. Høringsprosessen vil således representere at viktig korrektiv og være et verdifullt kvalitetssikringsredskap for hele utredningsarbeidet, sier Lang-Ree.

– Hvis vi er litt ydmyke og lydhøre, så kan vi få til en god total løsning, tror direktøren.

Styret i Sykehuset Innlandet skal i desember også fatte en avgjørelse på hva som skal gjøres med funksjonsfordelingen mellom de eksisterende sykehusene på kort sikt. Dette fordi foretaket innen 2020 må spare 450 millioner kroner i driftsutgifter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke