6. des
 
Arbeidskarene er usikre på om de fortsatt skal stemme Ap
Øystein Bakstad og Morten Husås har lojalt stemt Ap i mange år, men foran høstens stortingsvalg vurderer de å gi stemmen til noen andre.

Publisert: 01.sep.2017 18.23
Oppdatert: 01.sep.2017 18.43

Og de to Hedalm-karene er ikke alene. De siste meningsmålingene antyder at Arbeiderpartiet går mot et av partiets dårligste valg noensinne. Onsdag var tidligere landsmoder Gro Harlem Brundtland ute i VG og uttrykte bekymring. Ordet «krise» slås opp i mediene.

Ifølge en måling utført av Norstat for NRK tirsdag, er partiet nå nede i en oppslutning på 24,4 prosent på landsbasis. Bortsett fra katastrofevalget i 2001, har ikke Ap opplevd dårligere tall siden før andre verdenskrig.

– Jeg har stemt Arbeiderpartiet før, men nå er jeg ikke sikker, forteller Øystein Bakstad fra Furnes.

– FOLK TENKER PÅ SEG SELV

I produksjonshallen til Hedalm Anebyhus på Ilseng lukter det treverk og isolasjon. Digre vegger ruller nedover produksjonslinja, og bråkete maskiner og folk i kjeledresser gyver løs på huselementene. Her finner du arbeidsfolk, slik du tradisjonelt tenker på arbeidsfolk, men noen Ap-bastion later det ikke til å være.

– Hvorfor vurderer dere å stemme noe annet?

– Det er vanskelig å si, men vi stemmer ikke for å få rettet opp i verden lenger. Man plukker kanskje enkeltsaker, eller stemmer på person. Liker du ikke Erna, så stemmer du ikke på Erna, sier Bakstad.

– Jeg tror samfunnet har blitt slik at folk tenker på seg selv, sier kollega Morten Husås fra Ilseng.

– IDEOLOGIENE ER BORTE

I spisesalen hos Hedmark Trafikk antyder bussjåførene at de fleste bak bussrattet en gang i tida tilhørte venstresida i politikken. Nå spriker det mer.

– Jeg kan tenke meg at Jonas Gahr Støre er en brikke, innleder Helge Løvås, når han skal vurdere Aps fall.

– Å sitte som mangemillionær og styre for en minstepensjonist, det er ikke så greit, sier stangesokningen.

– Om du stemmer på Erna eller Jonas, det er det samme. Ideologiene er borte. Det spiller ingen rolle hvem som sitter der, mener Perparim Sejdaj fra Hamar.

På Ottestad helse- og omsorgssenter, tror sykepleierne at Trygve Slagsvold Vedum har lokket mange velgere vekk fra Ap.

– Han snakker om nære ting som betyr noe for folk på bygda, sier Elin Follestad Bronkebakken.

– Og det er kanskje en form for kapitalisme. Vi vil ha mer, og stemmer på dem som er villig til å bruke penger, sier sykepleieren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke