6. des
 
Avlingene i fare uten mjøsvann
Bonde Erik Ringnes får støtte fra sju ordførerne i sin bekymring for den lave vannstanden i Mjøsa.

Publisert: 10.mai.2017 12.20
Oppdatert: 10.mai.2017 12.25

Bønder med vanningsanlegg i Mjøsa fortviler. Vannstanden er så lav at anleggene ikke tar inn vann.

– Det er kritisk for meg og andre gardbrukere fordi vi må vanne åkrene. På Ringnes gård trenger vi vann i buskingsfasen, sier Erik Ringnes.

Nå får han og bøndene rundt Mjøsa støtte fra ordførerne i Stange, Ringsaker, Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Eidsvoll og Østre Toten.

I et brev til Norges Vassdrags og Energivesen (NVE) uttrykker ordførerne alvorlig bekymring for jordbruket på grunn av den ekstremt lave vannstanden i Norges største innsjø.

Steng slukene

Ordførerne påpeker at situasjonen er så prekær at NVE må be Glommen og Laagens brukseierforening skalke lukene i Svanefossen i Akershus.

Slik vil vannstanden i Mjøsa stige raskere. Erik Ringnes er kjent med ordførernes bekymring:

– Hvis nedtappingen av Mjøsa skyldes høye kraftpriser er det kynisme. Men det kan også være slik at NVE og Glommen og Laagens frykter flom i Mjøsa, sier Ringnes.

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVEs konsesjonsavdeling bekrefter overfor HA at det nettopp er fare for flom i Mjøsa som gjør at slusene er åpne ved Svanefossen.

Kaldt vær bekymrer

– Det kalde været bekymrer oss. Det er fortsatt mye snø i fjellet og vi vet av erfaring at Mjøsa kan stige veldig raskt dersom varmen setter inn sammen med mye nedbør. Det er en kongelig resolusjon som styrer vannstanden i Mjøsa. Denne kan bare fravikes dersom vannstanden er slik at det er det er særskilt fare for mennesker, miljø eller eiendom, forklarer Flatby.

Han poengterer at det skal veldig mye til før NVE ber brukseierforeningen skalke lukene.

– Men vi skal se nøye på dette. Vi har fått oppfordringen fra ordførerne rund Mjøsa og vurderer fortløpende situasjonen. Det som får oss til å se an er om kaldværet fortsetter. Det øker faren for rask smelting når værskiftet kommer.Vi vil nøye vurdere prognosene for vær og snøsmelting framover sammen med erfaringene fra tidligere år, sier Flatby.

Grønnsaker rammes

Mangel på vann fra Mjøsa er spesielt alvorlig for grønnsakprodusentene. Ifølge ordførerne kan vannmangel få store konsekvenser for produksjonen. Det er grunnen til at ordførerne ber NVE raskt vurdere situasjonen rundt vannstanden i Mjøsa.

Imens må bøndene på Stange vestbygd og langs Mjøsa smøre seg med tålmodighet. Ringnes har vanningsanlegg sammen med 17 andre gardbrukere på Stange vestbygd. Vannstanden skal stige mye før vanningsanlegget tar inn mjøsvannet. En annen konsekvens av den lave vannstanden er at ammekyrne til Ringnes kan rømme over til naboen hvis ikke bonden bygger gjerdet helt ned til vannkanten.

– Jeg tror ikke golfspillerne på Atlungstad vil like å ha 20 ammekyr ute på banen, sier Erik Ringnes.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TRENGER VANN: Det er tørt på jordene langs Mjøsa.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke