14. des
LÅT OM FORELDRENE: Return-trommeslager Øyvind Håkonsen (nr. 2 fra høyre) opplevde at begge foreldrene ble demente. Her spiller han sangen «Father Father», som han skrev om foreldrenes historie sammen med resten av gjengen i Return. Fra venstre: Henning Ramseth, Knut Erik Østgård, Øyvind Håkonsen og Tore Larsen. BEGGE FOTO: Asgeir Høimoen
 
Begge foreldrene ble rammet av demens
Return-trommeslager Øyvind Håkonsen opplevde at begge foreldrene ble demente. Nå har han skrevet sang om det, og torsdag fortalte han om sine erfaringer i Stange.

Publisert: 27.jan.2017 19.59
Oppdatert: 27.jan.2017 20.06

– Man ser ting i et litt annet perspektiv etter noe sånt. Demens er en sjukdom man tror kan ramme alle andre, men man er ikke udødelig. Det kan ramme alle, sier Øyvind Håkonsen.

Han er mest kjent som trommeslager i Stange-bandet Return. Torsdag var han på scenen under Hamarregionen demensforenings temakveld om demens. Der fortalte han åpent om hvordan det var at begge foreldrene ble demente.

– Først ble min mor dement. Hun fikk sykdommen tidlig, da hun var rundt 64 år. Hun levde med det til hun var 78, men hun døde i fjor. Jeg husker hvordan faren min stilte opp. Han sa han hadde lovet å være der i gode og onde dager, og det var han. Men vi så det var veldig belastende for ham, sier Håkonsen.

Håper å hjelpe andre

For fire år siden ble også Håkonsens far dement. Han forteller at slike opplevelser får en til å tenke.

– Man begynner å tenke på hvordan en selv skal legge opp livet. Jeg vil pensjonere meg i tide, for å få de gode årene som pensjonist, sier han.

Håkonsen forteller at broren har vært en viktig støttespiller gjennom foreldrenes sykdom.

– Vi har hatt hverandre og begge har stilt opp. Uten ham hadde det vært veldig tungt, sier Han.

Han mener det er viktig å snakke om sykdommen.

– I starten hørte vi ikke mye om det og følte oss litt alene. Jeg håper jeg kan bidra til å hjelpe andre med min historie. Man kan ikke være redd for å snakke om det. Enkle samtaler med venner kan være veldig godt, sier han, og berømmer også helsevesenet i Stange for hjelpen de har gitt.

Skrev låt

I 2015 ga Return ut låten «Father Father». Den skrev Håkonsen og handler om foreldrenes historie. Sangen ble også spilt under Returns konsert på temakvelden torsdag.

– Det var sterkt første gang Knut Erik (Østgård) skulle synge den i studio, sier han.

Elisabeth Skarderud i nasjonalforeningen for folkehelsen er glad for at Håkonsen forteller sin historie, og mener de har kommet godt på vei med å fjerne tabu rundt demens.

– Etter TV-aksjonen begynte det å løsne, og vi er på god vei til å lykkes. Jo mer kunnskap vi har jo bedre kan vi ivareta medmennesker, sier hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke