14. des
TYDELIG BISKOP: Fra venstre Mohamed Ali Zobaa fra Syria, biskop Solveig Fiske og Manzor Ahssani, opprinnelig fra Afghanistan, møttes på Hedmark Røde Kors’ årlige migrasjonskonferanse. Manzor mener biskopen også bør holde tale for integreringsminister Sylvi Listhaug. FOTO: Trond Lillebo
 
Ber for asylbarna
Biskop Solveig Fiske synes det er ubegripelig at Stortinget ikke kan åpne for en midlertidig stans av utsending av unge afghanere, som nå blir tvangsutsendt til en usikker framtid.

Publisert: 09.nov.2017 20.53
Oppdatert: 10.nov.2017 09.17

Hedmark Røde Kors hadde invitert biskopen til å innlede under deres årlige migrasjonskonferanse onsdag. Rundt 80 personer fra organisasjoner og offentlig forvaltning tok turen.

Saken med at 130 mindreårige asylsøkere, de fleste afghanere, som i løpet av høsten blir 18 år, og må forlate Norge og reise til hjemlandet, dannet et aktuelt bakteppe for konferansen.

– Kan ikke tie

Fiske sa rett ut at hun syntes det var vanskelig å være en representant for det offisielle Norge, så lenge politikerne ikke åpner for en midlertidig returstopp.

Det begrunner hun med den forverrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

– Blant andre har tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal ropt et varsku. Det er snakk om 17-18-åringer. For meg som står i en kirke som bygger på den barmhjertige samaritan, er det en etisk utfordring, og jeg kan ikke være stilltiende med dette, sier Fiske til HA.

Flyktet fra klankonflikt

De unge flyktningene Manzor Ahssani fra Afghanistan og Mohamed Ali Zobaa fra Syria var invitert til å dele noen erfaringer fra å være flyktning. Mohamed har nå oppholdstillatelse i Norge, mens Manzor er norsk statsborger.

Manzor fortalte at han kommer fra en familie og en slekt i Afghanistan som ga han en oppvekst preget av kjærlighet.

– Men så plutselig skjedde noe. Krig og krangling mellom klaner, og det ble ikke lenger mulig å bo der for meg, sa Manzor.

Fengslet og torturert

Mohamed Ali Zobaa kom til Norge for ett år og 8 måneder siden. Mohamed opplevde også å bli fengslet og torturert 15 år gammel. Han flyktet over Middelhavet i plastbåt mellom Tyrkia og Helles.

Nå går han på Hamar læringssenter, og målet er å gå ferdig videregående opplæring og studere.

– For de ungdommene som nå må dra tilbake, er situasjonen svært vanskelig og farlig, mener Mohamed.

Erling Segelstad, som har ledet mottakene for enslige mindreårige asylsøkere på Åkershagan og Brumund, karakteriserer utsendelsen av de unge afghanerne som skammelig.

– Det er altså ikke mulig å gi litt nåde, konstaterer Segelstad.

ønsker mer human asylpolitikk

Tidligere fylkesråd Eva Arnseth (Ap) ønsker en mer human asylpolitikk og en mindre krass retorikk fra sitt eget parti.

Arnseth har vært fylkesråd for Hedmark Arbeiderparti, kommunestyrerepresentant i Hamar og nestleder i Hamar Ap. 

Hun følger med på Aps asylpolitikk, og lytter til Ap-nestorer som Bjørn Tore Godal og Tove Strand samt tidligere diplomat Kai Eide. De har advart mot tvangsretur av unge afghanere grunnet sikkerhetssituasjonen i landet.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Stortinget har signalisert at de ikke vil støtte forslaget fra SV om en midlertidig stans i utsendingene.

– Jeg kjenner med hjertet at jeg ønsker en mer human tilnærming, og så er det noe med språket og retorikken. Retorikken har noe å si, og nå synes jeg Aps retorikk legges for nært opp til Frps retorikk, sier Arnseth.

Men hun har ikke vurdert å melde seg ut av Ap som følge av denne saken.

– Nei, det har jeg ikke gjort, men jeg vil være med og støtte oppunder det Godal og Strand sier. Jeg har et hjerte for folk, og det var derfor jeg meldte meg inn i Ap, sier Arnseth. 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har advart Stortinget om at det kan komme en betydelig økning av afghanere til Norge dersom Norge nå stopper alle returer til Afghanistan.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ØNSKER OPPMYKING: Eva Arnseth. FOTO: HENRIK HORNNÆSS
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke