15. des
Blir berørt: Skissen viser Jernbaneverkets alternativ vest og passering av det fredede jernbaneverkstedet. Utbyggingen av dobbeltspor vil berøre noen av de fredete bygningene og installasjonene. Skisse: jernbaneverket
 
Berører freda bygg
Jernbaneverket søker Hedmark fylkeskommune om dispensasjon fra fredningsforskriften for jernbaneverkstedet på Espern i begge de vestlige traseene.

Publisert: 15.nov.2016 17.40
Oppdatert: 16.nov.2016 07.46

I 2012 fredet Riksantikvaren jernbaneverkstedet på Espern.

I begge de vestlige traseene for nytt dobbeltspor gjennom Hamar, blir jernbaneverkstedet berørt.

Størst påvirkning på jernbaneverkstedet blir det ved den midtre korridoren, mens den østre i sin helhet går klar av verneverdiene på jernbaneverkstedet fordi banen blir lagt om.

Må rive tilbygg

Riksantikvaren krever at Jernbaneverket får dispensasjon fra fredningen for de aktuelle kulturminnene, før kommunedelplanen kan vedtas i kommunestyret.

Jernbaneverket har søkt Hedmark fylkeskommune om dispensasjon. Det som må rives er en liten del av lokalene som huser Fabelaktiv for å gi plass til ny bane og opprettholde sikkerhetsavstand mellom bane og spor.

På bygningen som kalles Langstallen må deler av langveggen mot Stangevegen rives, for å bygges opp igjen etter anleggsfasen og bygge en støttemur langs veggen. Langstallen er fra 1957.

Ringstallen får stå

Ringstallen, som blir sett på som et meget viktig kulturminne, blir ikke berørt av byggingen av dobbeltspor. Ringstallen er lokomotivstallen som er formet som en halvsirkel, og er meget karakteristisk. Den ble bygget i 1916, og påbygget i 1924.

Rørosbanestallen, som er den eldste lokomotivstallen oppført i 1905, blir heller ikke påvirket.

Også traverser og skinnegang er fredet, og begge deler vil bli påvirket. Jernbaneverket planlegger å rive gammel skinnegang og legge ny gjennom jernbaneverkstedet dersom den vestlige traseen velges.

Vil avvente trasévalg

Hedmark fylkeskommune har gitt Jernbaneverket en tilbakemelding på deres dispensasjonssøknad, og de konkluderer med at omfanget på dispensasjonssøknaden er større enn de var forespeilet.

Riksantikvaren har lagt ned innsigelser til vest, og fylkeskommunen mener det nå ikke er riktig å fatte vedtak om dispensasjon før trasévalg er avklart og konsekvensene for kulturminnene er bedre avklart.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke