21. aug
fattig: Brita Katrina Kristiansen sliter med å få endene til å møtes. Etter mange år med sykdom har hun i tillegg havnet i et økonomisk uføre, og Nav har gjort et vedtak om tvungen forvaltning av økonomien. Nå får hun utbetalt 629 kroner i uka.
 
Brita har ikke råd til å spise
Brita Katrina Kristiansen sulter seg i flere dager før datteren kommer på besøk, slik at hun får råd til å ha mat på bordet.

Publisert: 22.nov.2016 06:19
Oppdatert: 22.nov.2016 22:18

Brita fra Furnes er en av de fattige blant oss og ønsker å fortelle om sin hverdag for å belyse en situasjon som flere lever i. En hverdag der hver dag er en kamp for å få endene til å møtes.

Traumatiske opplevelser i barndommen har satt sine spor hos 48-åringen, men før et hjerneslag i 2009 og senere samlivsbrudd, hadde hun i det minste jobb og det økonomiske var noenlunde på stell.

– Livet har alltid vært tungt, med sykdom, angst, depresjoner og smerter. Det er helt pyton å leve slik. Om kvelden ligger jeg på sofaen, ser på TV og ber til Gud om å få sove noen timer. Da går det i det minste litt tid, beskriver Kristiansen.

får ikke endene til å møtes

Etter hjerneslaget ble hun erklært hundre prosent ufør, og hun har de siste årene levd på uføretrygd fra Nav. På grunn av en krevende sykdomshistorie, har hun ikke maktet å ta tak i sin egen økonomiske situasjon, og regningene og gjelda har hopet seg opp.

– Jeg har slitt økonomisk i mange år, spesielt etter at jeg ble alene. Det har blitt noen inkassorunder, sier Kristiansen.

Etter uttalelser fra hjelpeapparatet, har nå Nav gjort et vedtak om tvungen forvaltning av Britas økonomi. Etter at regningene er betalt, får hun utbetalt 629 kroner i uka som skal dekke mat og drikke. Mye blir brukt på medisiner.

Det betyr at det blir lite til overs, og handlingsrommet er lite.

– Dette fører til angst, og gjør meg uvirksom. Jeg svetter, kaster opp og føler meg muret inne i eget hjem, beskriver Kristiansen.

vil komme seg videre

For å få råd til å gå på kino for å se Snekker Andersen med datteren som hun ser annenhver helg, har hun måtte selge unna eiendeler for å få råd. Hun har også blitt oppfordret til å søke om ekstra støtte til samvær.

– Det er det jævligste som fins å ikke se henne så ofte. Men når jeg har slitt som jeg har gjort, så sier det seg selv at hun trengte å være mer med sin far, sier Kristiansen, som ikke spiser på mange dager før datteren kommer. Hun har også tigget på Facebook om tepper og ovner i kalde perioder.

– Det er så tungt. Jeg har ikke råd til bursdagspresanger til verken barn eller barnebarn, sier Kristiansen, som håper hennes historie kan være med på å belyse hverdagen til dem som er i samme situasjon.

– Jeg vil at dette budskapet skal komme ut. I alt det jeg har opplevd, ligger det en bønn om at man skal se dem som sliter. Det er mange som sitter i en slik situasjon, og det skal ikke være slik, sier Kristiansen, som en dag håper å kunne leve et normalt liv.

– Jeg vil ha en plan for økonomien og få på plass en gjeldsordning. Jeg kan ikke leve for så lite som jeg gjør nå, og ønsker å få på plass en individuell plan som blir fulgt opp av alle involverte, sier hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke