buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Brøtningene viser bygdas muskler
Brøtningene viser styrken og samholdet i bygdesamfunnet. De lar seg ikke knekke av byfolks arrogante og karikerte oppfatning av bygda.

Publisert: 11.feb.2017 08:15
Oppdatert: 11.feb.2017 11:12

I fire landskapsetasjer, fra Mjøsa til fjellet, ligger brøttumsbygda med sine 23 aktive foreninger, leger, sykepleiere, jurister, entreprenører, musikere og driftige bønder. Tenk, noen av dem jobber i mjøsbyene også.

Torunn Linneberg forelsket seg i Brøttum for nesten 30 år siden da hun ankom bygda som innflytter. Men for noen dager siden trodde hun knapt det hun leste:

« Tror noen at leger og sykepleiere vil bosette seg på Brøttum»?.

Utsagnet var kronargumentet da investor og millionær Terje Haugan i HA forklarte hvorfor et hovedsykehus ikke kan bygges i Moelv.

Øker folketallet

– Hallo, Terje! Du er selv fra Hommelvik. I de 30 årene jeg har bodd på Brøttum har jeg jobbet 10 år i hver av mjøsbyene. Mjøsregionen er ett arbeidsmarked og ja, både leger og sykepleiere kan fint bo på Brøttum selv om de jobber i mjøsbyene.

Her oppe nyter vi livet i vakre og landlige omgivelser. Vi trodde knapt våre egne øyne da vi kom hit første gang. Bygda er fantastisk på alle måter – ikke minst menneskene som har tatt så godt imot oss, sier Linneberg, som jobber som seniorrådgiver Innovasjon Norge.

Siden 2009 har brøtningene økt folketallet med 10 prosent. Det bor 1.553 mennesker i bygda mellom Lillehammer og Moelv. Få plasser i Ringsaker øker mer enn brøtningene. Og det er plass til flere, ikke minst på den nye, flotte barne- og ungdomsskolen til 250 millioner kroner, der 400 elever trives. Det bekrefter 11-åringene Tobias Brekken og Tobias Rudlang:

– Vi har mat- og helserom, flotte grupperom, utstyrsbod som vi kan hente ut utstyr fra til utelek. I klassen vår spiller alle guttene fotball på samme laget og nesten alle jentene spiller på jentelaget. Vi har lysløype, slalåmbakken og flott utsikt mot Mjøsa. Vi digger Brøttum, forsikrer guttene.

Brøtningen bygde Sjusjøen

Allerede midt på 1800-tallet skjønte driftige brøtninger at Sjusjøen og beiteområdene i fjellet måtte utnyttes. Uten brøtningene hadde aldri Sjusjøen utviklet seg til landets største hytteby.

Ex-politiker Ole Berg (Ringsaklista) greier ikke å holde seg stort lenger:

– Bor du på Brøttum har du maks 30 minutters kjørevei til alle mjøsbyene og et omland med 200.000 innbyggere. Vi har 20 kilometer strandlinje i vesthellinga mot Mjøsa. Vi har 10 minutters kjøring til Lillehammer og kanskje Ringsakers mest aktive bygdeliv. Vi produserer toppmusikere på løpende bånd og et næringsliv som lever og blomstrer, argumenterer Ole Berg.

driftige folk

Inne på treningsstudioet til Espen Nordhagen på Brøtheim «flasher» 15 av bygdas seniorer muskler sammen med eliteutøverne Ole Einar Bjørndalen og Martin Johnsrud Sundby som kommer ned fra Sjusjøen for å trene kroppene sine innendørs.

Et steinkast unna selger Nonstop Dogwear hundeutstyr for 40 millioner kroner årlig, mens 10 håndverksbedrifter server hyttebyggerne i fjellet. Entreprenører og husdyrbønder driver bygda framover sammen med et heftig foreningsliv.

Det er ikke alle bygder som serverer hjemmelagde snitter og kaker til 500 mennesker på nasjonaldagen. Det ryktes at både leger og jurister trives i foreningslivet sammen med resten av bygdefolket.

Ikke minst politijurist Julie Dalsveen som leder Brøttum Bygdeutvalg – paraplyorganisasjonen til alle foreningene i bygda.

– Vi har både Facebook-gruppe og egen hjemmeside, der alt er samlet og all informasjon om foreningene ligger. Vi er brede og gode i musikk og idrett. Og alle stiller på dugnad, forklarer Julie Dalsveen og Dorte Finstad i bygdeutvalget.

Hovedsykehuset

Og når det ringes inn til TV-sendt julekonsert fra Ringsaker kirke, så er det musikere fra Brøttum som dominerer. Ikke minst takket være musiker og kapellmester Olaf Aasen.

Fra nabobygda kommer Jørgen Gudbrandsen. Næringslivslederen har nådd pensjonsalderen.

– Hvordan har du klart å lede Ringsaker Elektro AS i en mannsalder, du som bor på Ring?

– Hehe. Jeg har fått god hjelp av den flotte utsikten som vi nyter på Ring og Brøttum. Dessuten er jeg aktivt med i de sju skiklubbene som driver sammen på Sjusjøen. Den største luksus er å bo landlig og jeg synes det er ganske så latterlig at ikke kvalifisert sykehuspersonell skulle bo, jobbe og trives her, sier Gudbrandsen.

Torunn Linneberg får den avsluttende replikken:

– Vi krever nå dobbeltspor til Lillehammer og gjenåpning av stasjonene Ring, Brøttum og Bergseng, humrer Linneberg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat