25. apr
STUDIETUR: Arthur Buchardt mener Ringsaker og Hamar er kommuner med ambisjoner, planer og handlingsevne, og forretningsmannen synes Lillehammer-politikerne ville hatt godt av en studietur sørover. Her er han foran Mjøstårnet som reiser seg i Brumunddal. Buchardt har investert en milliard i signalbygget. FOTO: TROND LILLEBO
 
Buchardt med stikk nordover
Lillehammer-politiker omtalte utbygging i Ringsaker som «Texas-bygging». Arthur Buchardt ber lillehamringene stikke fingeren i jorda, og se sørover for inspirasjon.

Publisert: 18.des.2017 13:41
Oppdatert: 18.des.2017 15:08

Det var Gudbrandsdølen Dagningen som lørdag meldte at Lillehammer-politiker Terje Rønning (V), hadde uttalt følgende under årets siste kommunestyremøte i OL-byen:

– Ringsaker strør ut bygg langs E6 som i Texas. Det gjør ikke vi. Vi gjør det med stil, siterer GD.

Rønning fulgte også opp med å utdype dette til avisen:

– Jeg tror ikke tårnet til Arthur Buchardt hadde hatt en plass hos oss. I Lillehammer skal vi ikke bygge bare for å bygge. Selvsagt skal det bygges, men ikke hva som helst.

– BURDE REISE SØROVER

Uttalelsene har ført til ordkrig, og Arthur Buchardt mener Venstre-politikeren bommer kraftig. Nederst i saken kan du lese Buchardts «julehilsen» som HA har fått tilsendt, et tilsvar som søndag også ble publisert i GD.

Men Buchardt tar seg i tillegg tid til en prat med HA mandag formiddag:

– Lillehammer er en fantastisk by når det gjelder gågata, men ellers er det ikke mye estetikk som er å skryte av. Man bør være forsiktig med å kaste stein når man sitter i glasshus, og det er viktig å stikke fingeren i jorda. Og hvis Lillehammer skulle reise på studietur, burde de reise sørover til Ringsaker og Hamar, sier Buchardt.

– Så Lillehammer har noe å lære av Ringsaker?

– Det står Lillehammer fritt til å gjøre. Ringsaker er en kommune med ambisjoner, planer og handlingsevne. Det gjelder også Hamar, men Lillehammer er ikke øverst på den lista. Lillehamringen har et selvbilde som er historisk betinget, som kanskje ikke stemmer med virkeligheten i dag, men som fortsatt lever der, svarer Buchardt.

– ET LITE SLEIVSPARK

Lillehammer-politiker Rønning sier til HA at han føler uttalelsene han gjorde i kommunestyret har blitt blåst opp i media, og han kjenner seg ikke igjen i sitatet GD har gjengitt fra kommunestyremøtet.

– Ringsaker får mye ros i Lillehammer, og har vært flinke på næringsetablering og det å utnytte områdene rundt E6, sier Rønning, og legger til:

– Men vi skal lage en kommuneplan, og vil gjerne unngå den boksbygginga som Ringsaker har ved Rudshøgda. Vi vil prøve å lage de byggene penere. Jeg er helt enig i at vi også har en del ting vi ikke trenger å være stolte over, men vi trenger ikke å gjøre flere feil. Det var egentlig et lite sleivspark, sier Rønning.

– Er estetikk undervurdert når det gjelder industri- og handelsbygg?

– Det er det som er poenget mitt. Industribygg bygges gjerne veldig billig, og arkitekten er ansatt av en utbygger, som vil ha lavest mulig pris. Det er veldig lite som skal til for at det skal se bedre ut. Det vi har gjort i Lillehammer, er at vi har bedt om å få planene tilbake når de er i byggesak, slik at vi kan være med å diskutere sammen med arkitektene, svarer Rønning.

– KUNNE FÅTT PLASS

Til GD uttalte venstrepolitikeren at Mjøstårnet ikke ville fått plass på Lillehammer, men til HA forklarer Rønning at det er plasseringen han reagerer på.

– Det kunne fått plass på Lillehammer, men ikke nede i strandkanten. Det er et fantastisk bygg, men jeg synes at et tårn på ei slette der nede er malplassert. Vi har nå planer om et høyt leilighetsbygg inne i Lillehammer sentrum, og vi har planer om andre høye bygg. Men nede i Vingnes-vika, kunne vi ikke montert et sånt hus, sier Rønning.

– Buchardt vil sende Lillehammer-politikerne på tur sørover, har dere noe å lære?

– Lillehammer er på studieturer, og ser på veldig mye. Vi har vært rundt og sett på veldig mye som er fint, og det som er mindre fint. Jeg er mye i Ringsaker, så føler ikke at vi trenger å reise dit for å få en oversikt. Ringsaker må få lov til å gjøre som de vil, svarer Venstre-politikeren.

– FANTASTISK

Rådmann Jørn Strand i Ringsaker ønsker ikke å uttale seg om utspillet fra Rønning, og påpeker at det er en uttalelse som kommer fra en Lillehammer-politiker .

– Men hva som er såkalt pent eller stygt, det blir subjektivt. Jeg står fullt og helt for det som er gjort i Ringsaker, sier Strand, og legger til:

– I et samfunn i oppdrift, der vil det etableres arbeidsplasser og det vil bli befolkningsvekst. Det er et fantastisk utgangspunkt at så mange ser muligheten til å drive næring i Ringsaker, sier rådmannen.

– LYKKE TIL

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) ønsker ikke å bidra til noen ordkrig mellom Ringsaker og Lillehammer.

– Jeg tenker at vi har våre planer som ligger til grunn for all utbygging som skjer i Ringsaker, akkurat slik som Lillehammer har. Så får politikerne på Lillehammer ta ansvar der, og vi i Ringsaker her. Jeg ønsker Lillehammer lykke til med jobben de skal gjøre, og så er det sunt med litt intern konkurranse, da blir vi bedre alle sammen, sier Steen til HA.

BUCHARDTS JULEHILSEN

«Jeg synes Lillehammers politikere og planleggere bør invitere sine kollegaer fra Ringsaker på en studietur! De kan møtes på Vingrom og vise dem Rema, Pinroth og betongvarefabrikken. Deretter den nye Kiwibutikken på Vingnes. Og så kjøre innom Strandtorget.

Da er det tid for en matbit og den kan de ta hos Biltema, etterfulgt av en vandring i nabolaget. Så kjører de nordover og ser Swixbygget og Gausdal Landhandleri, for så å avslutte med den nye "rustholken" på Storhove!

Etter å ha sett alt dette estetiske, vakre, får de sikkert mindreverdighetskomplekser og blir deprimerte. Da trenger de en " lykkepille" og blir kjørt til Lillehammer sykehus. Da ser de virkelig hvordan store bygg kan utformes og plasseres!

På vei hjemover ser de opp mot Solhøgda og hvordan bygg på en forbilledlig måte bryter åskammen, og som en del av 10-minuttersbyen!  Da tenker de - det er estetikk som skaper Lillehammer - i dag lærte vi hvordan det virkelig skal gjøres - det blir en nedtur å komme hjem til " Texas"!!!

Med julehilsen fra AB.

(Ps. Venstremannen, Terje Rønning, sier også at tårnet til AB ikke ville fått plass hos oss i Lillehammer. Helt riktig !!! Det forutsetter nemlig politikere som er opptatt av det grønne skiftet , at materialer er kortreist , miljøteknologi , lokale arbeidsplasser og kompetanseutvikling!)».

 
FÅR ROS: Lillehammer sentrum får ros av Arthur Buchardt. Ellers er det ikke mye som imponerer hotellmagnaten i OL-byen. FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
FÅR RIS: Rudshøgda får ris av Lillehammer-politiker Terje Rønning. Han mener det er mulig å bygge industri- og handelsbygg penere. FOTO: TROND LILLEBO
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.