7. des
Bare blide fjes: Fra venstre: IKT-rådgiver Jan Vidar Lonkemoen, leder for IKT-utvikling Marianne Bjønness, ildsjel Frode Øversveen, ildsjel André Dufseth Vangen, ordfører Einar Busterud og to representanter fra Eidsiva bredbånd – daglig leder Trond Skjellerud og avdelingsleder for privat utbygging Gudmund Sørensen.FOTO: Christian E. Bergheim
 
Bygdefolket ordnet bredbånd selv
Takket være lokalt initiativ og utallige dugnadstimer vil 330 husstander i Øvre Vang få raskt fiberbredbånd før jul. Eidsiva roser beboerne.

Publisert: 05.des.2016 23.24
Oppdatert: 05.des.2016 23.41

Før helga hadde 80 husstander i Øvre Vang fått det nye bredbåndet med bedre hastighet og stabilitet. Men, det var ingen selvfølge at Eidsiva ville bygge ut nettet i det som anses for å være et «kommersielt ulønnsomt område».

I 2014 startet André Dufseth Vangen og andre ildsjeler arbeidet med å få fiber til nabolaget. Ved å gå fra dør til dør sikret de nok underskrifter til at Eidsiva ble interessert. Etter å ha søkt og fått økonomisk støtte fra kommunen, begynte gjengen å grave grøfter og forberede området på egen hånd.

– Fortjener all honnør

I dag, to og et halvt år senere, er prosjektet endelig i ferd med å fullføres. Eidsiva kobler nå opp rundt ti nye husstander hver dag, og i løpet av de neste ukene skal 330 husstander være tilkoblet.

– All mulig honnør til dugnadskomiteen som har muliggjort bygging i Øvre Vang. Dette er utelukkende deres egen fortjeneste. Innsatsen har vært forbilledlig.

Det sier Gudmund Sørensen, avdelingsleder for privat utbygging i Eidsiva bredbånd. Han legger til at selskapet aldri ville vurdert å bygge ut kostbart bredbånd uten lokalt samarbeid.

– I et område som Øvre Vang ville det normalt vært helt uaktuelt å bygge kommersielt og med lønnsomhet, sier han.

Bygda ble «frelst»

Mandag var ildsjel og pådriver André Dufseth Vangen invitert til rådhuset for å markere at prosjektet når nærmer seg ferdigstillelse. Beboeren fra Øvre Vang er godt fornøyd med å se resultater.

– Grenda og kommunen har gjort sitt, men vi må takke Eidsiva som tok risikoen med å bygge ut. Vi har gått fra dør til dør for å få med oss folk på laget, sier han.

– Det har vært rene vekkelsen, humrer ordfører Einar Busterud – som selv har latt seg frelse.

– Jeg bor i området og får selv nyte godt av det nye bredbåndet. Det har vært utrolig artig å følge med på dugnadsgjengen som har jobbet og stått på. Digital infrastruktur er i dag like viktig som vann og kloakk, sier han.

Ildsjel Vangen sier han alltid har hatt tro på prosjektet.

– Vi er så mange som har stått på, vært motiverte og ønsket oss dette. Håpet har hele tiden vært der. Med stadig flere yngre barnefamilier er raskt nett viktigere enn noen gang. Nå blir Øvre Vang mer attraktivt og vil oppleve stigende boligpriser. Ja, også har jeg lært meg å kjøre traktor etter alt dugnadsarbeidet, smiler han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke