16. jan
På tålegrensen: Naboer fortviler over anleggsstøy fra E6-utbyggingen. Ordfører Einar Busterud har engasjert seg i saken. Her sammen med beboer Trygve Danielsen, Ap-representantene Thomas L. Jørgensen og Toril M. Nysæter som tar saken opp i kommunestyret 30. mai samt beboer Leo Sørbye.
 
E6-naboer helt på tålegrensen
De nærmeste naboene til det nye gigantkrysset på E6 i Åkersvika har konstant støy, rystelser og støv tett innpå seg seks dager i uka, inntil 11 timer daglig. De vet ikke om de greier det i to år til.

Publisert: 15.mai.2018 21:11
Oppdatert: 15.mai.2018 21:15

Leo Sørbye bor innerst i Todderudvegen, og har fått hverdagen kraftig påvirket av anleggsarbeidene med ny E6 og nytt kryss i Åkersvika.

Mandag inviterte han et titalls naboer i området Stranda, ordfører Einar Busterud og Ap-representanter til kaffe på terrassen.

Idyllen brutt

I den fine sommersola skulle alt ha ligget til rette for en hyggelig stund på terrassen. Idyllen ble kraftig forstyrret av brøl fra anleggsmaskiner, lossing av grus, gravemaskiner og pigging.

I de mest intense stundene, var det knapt mulig å høre menneskelig stemme.

Belastende

Utbygger Nye veier og entreprenør Hæhre har fått dispensasjon til å overstige de gjeldende støygrensene. Arbeidet pågår til 20 hver dag, bortsett fra fredag hvor det avsluttes klokken 19. Også lørdager jobbes det.

– Vi skjønner at det blir bråk av å bygge ny vei, men det er veldig belastende, sier Sørbye.

Med Sørbye i spissen har naboene etterlyst bedre støyskjerming i form av voller eller skjermer. De er lovet tiltak i fasadene, men skjønner ikke hvorfor det trekker ut.

Sørbyes terrasse har nærmest blitt ubrukelig som følge av anleggsarbeidene.

Tar tak i saken

Etter at ordfører Einar Busterud fikk henvendelse fra naboene via Vang arbeiderlag og Hamar Arbeiderparti, har han hatt møte med Nye veier og kommuneoverlegen. At situasjonen vil være belastende i lang tid, legger han ikke skjul på.

Naboene har allerede påklaget vedtaket om å tillate mer støy enn støygrensen. I neste runde må de vurdere om de skal koble på kommuneoverlegen, sier Busterud.

Føler de blir ofret

Nye veiers mantra er å bygge veg mer effektivt og billigere. Naboene føler at de blir ofret.

– De skryter i avisen av at de sparer både tid og penger. Det er oss det går utover. Vi føler oss små i møte med dette. I det minste kunne anlegget tatt fri på helgene. Da hadde vi fått den nødvendige pausen som vi trenger, sier Sørbye.

Han etterlyser også et tilbud om innløsning til de som bli sterkest berørt. Ny E6 skal stå ferdig til sommeren 2020.

I kommunestyret

Støysituasjonen rundt nye Åker vegkryss blir tema i kommunestyret.

Vang arbeiderforening har brakt spørsmål fra beboerne på Stranda videre til kommunestyregruppa i Hamar Arbeider- parti.

Kommunestyrerepresentant Thomas L. Jørgensen har meldt inn saken som en interpellasjon i kommunestyremøtet 30. mai. Han har regnet ut at nabolaget på Stranda må leve med støyen i 22.000 timer til før anlegget er ferdigstilt sommeren 2020.

Ber om dokumentasjon

Beboerne ønsker kommunens bidrag til at støynivået blir levelig.

Jørgensen vil ha svar på om Hamar kommune har gitt tillatelser til Nye veier som er i strid med støykravene for anleggsvirksomhet, og om kommunen kan dokumentere at støygrensene innenfor de forskjellige tidsrommene i regelverket ikke overskrides.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke