19. jul
IKKE FORNØYD: Hamar-ordfører Einar Busterud vil ikke ha et hovedsykehus ved Mjøsbrua. FOTO: TROND LILLEBO
 
Busterud bekymret for Hamar
Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) er bekymret for sykehustilbudet til innbyggerne i Hamar, om det blir vedtatt å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua.

Publisert: 13.okt.2017 14:42
Oppdatert: 13.okt.2017 15:08

Busterud har i lang tid fremstått som motstander av et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, og har blant annet gjort felles front mot mjøsbru-planene sammen med ordførerne i Gjøvik, Lillehammer og Elverum.

I dag anbefalte administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard at styret i Sykehuset Innlandet går for akkurat det de fire ordførerne ikke vil ha: et hovedsykehus ved brua. Hamar-ordføreren kaller innstillingen fra Andersgaard «ikke overraskende».

– Løpet i Sykehuset Innlandet har vært kjørt i lang tid. Denne konklusjonen har de tatt for lengst, mener Busterud.

HAMAR BLIR TAPEREN?

Hamar-ordføreren er bekymret for at det allerede nå ser ut som det er sykehusene i Hamar og på Gjøvik som vil lide mest hvis Andersgaard får det som hun vil. 

For parallelt med planleggingen av Mjøssykehuset, vil det foregå en utvikling av dagens sykehus. Det skal utredes behov for tilpasset døgntilbud på ett eller to andre sykehus i Mjøsregionen, i tillegg til at det vil bli tilbud om poliklinikk og dagbehandling ved alle de fire sykehusene i Hamar, Elverum, Gjøvik og Lillehammer.

«Ett eller to andre sykehus» slik det lyder i pressemeldingen, later da ikke til å være Hamar eller Gjøvik:

– I utredningene har vi sett på ulike modeller, og i hovedsykehusmodellene har vi sett at opptaksområdene til Gjøvik og Hamar blir lagt inn under Mjøssykehuset, og så har vi sett på ulik bruk av sykehusene på Lillehammer og Elverum. Jeg håper at vi kan få til en god prosess, slik at dette ikke blir en ny kamp, sa Andersgaard til HA rett etter at pressekonferansen var ferdig.

–  FÅR DET DÅRLIGSTE SYKEHUSTILBUDET

– Hva tenker du om fremtiden til Hamar sykehus, hvis det blir hovedsykehus?

–  Det betyr bare at de to mest folkerikeste områdene får det dårligste sykehustilbudet. I nærheten av Hamar bor det 55.000 mennesker, som da i snitt må kjøre tredve kilometer. Hva det har å si for ambulanse og tilgjengelighet til tjenester, det er det bare å tenke seg, svarer Busterud, og legger til:

– Dette rimer jo ikke med hva de selv har sagt om lokal aktivitet. Det har blitt brukt til å sukre modellen, at det skal skje så mye lokalt, sier BBL-politikeren.

– OVERRASKENDE

Og samtidig som Hamar-ordføreren ikke er overrasket over Andersgaards konklusjon, er han dog overrasket over at bare modellen med hovedsykehus anbefales utredet videre, sammen med nullalternativet, som er dagens struktur. Den er lite aktuell.

– Det som er overraskende, er at de ender opp med bare et alternativ, og sånn sett ikke gir noen alternativer videre, sier Busterud.

– Begynner løpet å bli kjørt for de som ikke vil ha hovedsykehus ved Mjøsbrua?

– Saken blir avgjort i Helse Sør-Øst og i departementet, sier Hamar-ordføreren, og peker på at staten har visse retningslinjer for store prosjekter.

Noe man blant annet tok hensyn til da man vedtok nytt sykehus i Drammen.

– Staten må ta sine egne føringer på alvor, mener Busterud.

SLIK ER INNSTILLINGEN

Slik er administrerende direktør Alice Beathe Andersgaards anbefaling til innstilling for styret:

 «Styret anbefaler at følgende alternative løsninger utredes i konseptfasen: A) Mjøssykehuset dimensjonert for å behandle pasienter innenfor de fagområder og lokalsykehusfunksjoner som beskrevet i saksutredningen. I tillegg til dimensjoneringen av Mjøssykehuset skal det i Sykehuset Innlandet utredes behov for døgnaktivitet på ett eller to andre sykehus i Mjøsregionen. B) Nullalternativet.».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.